Български професор, който преподаваше в Харковския университет, разказа ужасни неща,

...
Български професор, който преподаваше в Харковския университет, разказа ужасни неща,
Коментари Харесай

Трагедия след потопа от „Нова Каховка“, майка и двете й бебета загинаха

Български професор, който преподаваше в Харковския университет, описа ужасни неща, а различен академик заприказва за завършек на къпането в Черно море

Има хора, които нощуват на покривите на същите след взривяването на язовира „ Нова Каховка “. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” проф. Михаил Станчев, който преди войната в Украйна живееше в Харков и преподаваше в локалния университет.

„ Вчера наша телевизионна водеща сподели в ефир, че нейна другарка с 2 бебета също е спяла на покрива, само че не е издържала и е починала, дружно с децата ”, описа професорът.

По думите му от екологична позиция тази вода, която заля Украйна, в последна сметка ще влезе в почвата. 1335 къщи са потопени, посочи проф. Станчев.

В околните 10 години 94% от напоителните системи в Херсонска и Запорожка област остават без вода. Според проф. Михаил Станчев в околните години няма да има годишна продукция.

Междувременно екологът Олег Листопад, който е и специалист на Мрежата за отбрана на националните ползи ANTS, сподели в ефира на украинският ефирен канал " Еспресо ", че живите организми ще пострадат доста от това злополучие.

„ При такива фрапантни промени забележителна част от сладководните риби и други водни организми ще загинат. Част от тях ще бъдат отнесени в соленото Черно море, надлежно там ще умрат и рибите. Много органични субстанции ще бъдат отнесени, което ще докара до нежелани последици, поради труповете на животни, на мъртви риби и на всички отпадъци от помийни ями и тоалетни “, сподели специалистът, представен от украинската осведомителна организация УНiАН. 

Екологът означи, че най-вече ще пострада Черно море, тъй като там се образува " био каша " и ще стане невероятно хората да плуват в такава вода.

„ Многото органична материя ще стане храна за водораслите, които ще стартират интензивно да се развъждат и ще употребяват от ден на ден О2, което ще трансформира Черно море в органична каша. Относително казано, няма да е допустимо да плувате в морето. Такава вода не може да се употребява за нищо “, изясни той.

Колко мощно ще бъде това влияние, ще покажат спомагателни проучвания, тъй като е мъчно да се разбере по какъв начин ще реагират екосистемите, призна екологът. 

В наводнените региони има заплаха от заразни болести. От Министерството на здравеопазването на Украйна означават, че паниката им е обвързвана с качеството на питейната вода, защото наводненията крият риск от разпространяване на патогени на вируси и други остри заразни болести.

Нивото на водата в резервоара на Каховската водноелектрическа централа към този момент падна под " мъртвата точка ". 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР