Български писател и историк твърди, че е открил мястото, където

...
Български писател и историк твърди, че е открил мястото, където
Коментари Харесай

Историк твърди, че е открил гроба на Ботев

Български публицист и историк твърди, че е разкрил мястото, където е заровен поета и бунтовник Христо Ботев, оповестява „ bTV “.

До него се стига по тясна пътека в Балкана край Враца , която на два пъти прекосява избухлив поток. Намира се в местността Манастирски дол , където съгласно писателя Николай Иванов са положени костите на Ботев.

„ Четири дни след сраженията дядо Вълко споделя на Петър Мазнев, който е пристигнал при него, 15-годишния Петър Мазнев: Видиш ли къде се вият орлите, това е лобното място на Ботев, дека го простреля черкезинот, аз в този момент ще отида да видя какво мога да сторя, тъй като е грехота да се пилеят по този начин християнски кости “ , написа книгата на Николай Иванов „ Нови документи за гроба “ на Ботев.

Въпреки че още не е потвърдена, тезата намира съществени поддръжници, измежду тях Боян Ботьов , който е потомък от героичния жанр. Според него тезата, че Ботев е нямал гроб звучи възвишено и поетично, само че историческата истина стои над това и е добре хората да бъдат осведомени с нея.

Според проф. Пламен Павлов последните свидетелства на съвременници на Ботев потвърждават, че той е погубен от непознати, а не от свои .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР