Български лекари спасиха бебе на 32 дни. Наложи се да

...
Български лекари спасиха бебе на 32 дни. Наложи се да
Коментари Харесай

Български лекари спасиха бебе на 32 дни, поставиха му стент

Български лекари избавиха бебе на 32 дни. Наложи се да му слагат стент  поради вродена сърдечна малформация. Интервенцията е осъществена в Националната кардиологична болница.

Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в огромна столична болница, където слагат диагнозата. Детето е приведено в Националната кардиологична болница

на 19 септември и са направени спомагателни проучвания. Състоянието му високостепенна коарктация на аортата съставлява вродено притеснение на аортната дъга, съобщи Нова тв.

„ То протича с тежка сърдечна непълнота и изисква сърдечна интервенция, само че заради рисково ниското тегло на бебето – 1 кг, преценихме, че хирургията е съпроводена с доста висок риск ”, изясни проф. Анна Кънева, шеф на Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Затова екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да се сложи стент на мястото на стеснението посредством щадящите способи на инвазивната кардиология. Интервенцията е осъществена на 21 септември при доста малко рентгеново време и с отлични резултати. Животозастрашаващото положение е овладяно, а по-нататък, когато стане допустимо, ще бъде подхванато хирургично лекуване и стентът ще бъде отхвърлен. Момченцето се възвръща добре, оповестяват от болничното заведение.

„ Интервенционалните способи на лекуване при високорискови новородени избавят живот ”, добавя още проф. Кънева.

В Националната кардиологична болница е единственият център за лекуване на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР