Български изтребители МиГ-29 са ексортирали вчера пътнически самолет, за който

...
Български изтребители МиГ-29 са ексортирали вчера пътнически самолет, за който
Коментари Харесай

Ескортираният от български изтребители пътнически самолет е летял от Русия към Турция

Български изтребители МиГ-29 са ексортирали през вчерашния ден пътнически аероплан, за който е бил получен сигнал за допустимо взривно устройство на борда.

Авиаторите от авиобаза " Граф Игнатиево " са поели самолета от границата ни с Румъния и са го предали на турските военновъздушни сили. Според министъра на защитата Драгомир Заков става въпрос за подправен сигнал.

Сигналът за взривно устройство на борда на пътнически аероплан е подаден още на територията на Румъния. От авиобаза " Граф Игнатиево " са изхвърчали двата дежурни изтребители МиГ-29, с цел да го екскортират.

" Самолетът е летял от Русия за Турция, подаден е сигналът още на румънска територия и са реагирали еър трафик контрола, предадено е след това известието на българското управление на въздуното придвижване, които са съобщили на службите, те са подхванали нужните прецедури за сигурност ", изясни Тодор Иванджиков от Асоциацията на българската авиационна промишленост

" Това е общоприета процедура. Когато има усложнение с цивилен полет, въздушните сили обезпечават такава поддръжка. Ние сме поели от Румъния и сме предали на Турция случая ", съобщи Драгомир Заков, министър на защитата.



Самолетът е кацнал безпроблемно на летището в Истанбул. Подобни обстановки не са изключение. Всеки подобен случай се преценя самостоятелно от службите и се взема решение дали да се намесят военновъздушните сили.

" Със самолетите е вероятно, в случай че има и терорист, с цел да не стане похищение на самолета, по тази причина се пускат ", посочи Тодор Иванджиков.

С началото на войната в Украйна случаите, които постановат намесата на дежурните екипажи, зачестяват. Последният подобен беше от края на април, когато наши МиГ-ове ескортираха товарен арменски аероплан, за който имаше сигнал, че е изгубил радиовръзка с наземния надзор.

" Това, което нас ни тормози е, че такива случаи стават регулярни и дружно с нашите съдружници ние би трябвало да разберем от кое място и за какво се появява това - да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО, явно става дума за подправени сигнали ", изясни военният министър.

Задачите по еърполисинг се извършват от дежурни изтребители в авиобаза " Граф Игнатиево " в непрестанно 24-часово дежурство. Вчерашната интервенция е част от ежедневната им активност по защита на въздушното ни пространство.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР