Български и нидерландски учени партнират помежду си в състава на

...
Български и нидерландски учени партнират помежду си в състава на
Коментари Харесай

Учени от България и Нидерландия си партнират в над 300 общи проекта

Български и нидерландски учени партнират между тях в състава на интернационалните консорциуми по планове, изпълнявани по Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз „ Хоризонт 2020 “ в 307 консорциума.

Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. с посланика на Кралство Нидерландия Н. Пр. Симон ван дер Бург. „ Ще се веселя да намерим пътища да задълбочим съдействието на равнище взаимни стратегии сред нидерландски и български университети. Можем да търсим и благоприятни условия и за още взаимна работа в региона на науката “, сподели министър Цоков. Той уточни, че в бъдеще ще се търсят благоприятни условия за разширение на взаимната научна работа за изследователските екипи.

В Нидерландия има 5 неделни български учебни заведения, в които се образоват 490 деца и възпитаници, стана ясно по време на срещата. „ Българската страна поставя поредни старания за тяхната поддръжка и развиване и е доста значима и координацията с нидерландската страна в този развой “, акцентира проф. Цоков. 

Над 5100 българи учат в университети в Нидерландия, а нидерландски студенти се образоват в медицинските висши учебни заведения в България, бе коментирано още по време на диалога. Сред българските студенти в нидерландските висши учебни заведения доминират тези, които избират специалности, свързани с приложните и механически науки. „ Част от тях се връщат и стартират работа в България, което е значимо за Вашата страна “, означи дипломат Симон ван дер Бург. Той уточни, че посолството поддържа контакт с доста от приключилите български студенти. „ Провеждат се онлайн срещи с тази общественост. Те са доста забавна и перспективна група младежи, които можем да назовем посланици “, сподели посланикът на Нидерландия. Той поздрави всички български възпитаници, студенти и учители с началото на новата образователна година.

Зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, която също участва на срещата, описа за новата самодейност на Европейска комисия за научната дипломация като инструмент за поощряване на интернационалното научно съдействие и подкрепяне на външната политика на Европейски Съюз и на страните членки. Представителите на двете страни реализираха единодушие да търсят благоприятни условия за присъединяване в нея.

В срещата участваха също шефовете на дирекции „ Международно съдействие “ и „ Висше обучение “ в МОН – Веселина Ганева и Галина Дреновска, както и Младен Младенов, политически консултант в посолството на Кралство Нидерландия, оповестиха от пресцентъра на МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР