Български и чужди експерти, представители на държавните институции и неправителствени

...
Български и чужди експерти, представители на държавните институции и неправителствени
Коментари Харесай

Български и чуждестранни експерти обсъдиха здравните и социални проблеми на хората с деменция

Български и непознати специалисти, представители на държавните институции и неправителствени организации разискаха здравните и обществени проблеми на хората с деменция на дискусионна среща и теоретичен симпозиум в Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “.

Дни преди събитието министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев актуализира работната група по основаване на Националната тактика за хората с деменция, в чийто състав влизат представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и обществената политика, професионални организации, научни сдружения, медицински университети, неправителствени организации, омбудсмана на Република България и други институции.

" Всички развити страни одобряват значимостта на проблемите, свързани с деменциите, заради два съществени, неоспорими обстоятелството – първо, високата заболеваемост, изключително изразена в страни със застаряващо население, каквато е България, и второ, спецификата на грижите за пациентите, които ангажират доста запаси на експертите и фамилиите. Нашата страна има опцията да се възползва от опита на други европейски страни като Франция, Германия, които от над 10 години са признали диагностиката, лекуването и грижите за дементно болните за един от целите в своята здравна и обществена политика ", акцентира акад. Лъчезар Трайков, началник на Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “, по време на срещата.

" Грижата за хората с деменция е интердисциплинарен проблем, по тази причина всички документи са ориентирани към координиране и стимулиране на напъните на експертите от научната, здравната, обществената и финансовата сфера, с ангажиране на държавни и неправителствени организации, образование на фрагменти, поддръжка на фамилиите им и грижещите се за тях ", посочи той.

Акад. Лъчезар Трайков е ръководител на Българското сдружение по деменции, сътрудник, номиниран от Министерството на здравеопазването да съставлява България в двете водещи европейски стратегии в региона на деменциите „ Joint Action 2 - Act on Dementia ” (2016-2019) и " Иновации за деменциите в Дунавския район " (INDEED) (2018 - 2021).

Основните цели на Националния проект са свързани със основаването на модел за образуване на ранна диагностика на деменциите и създаване и използване на самостоятелен проект за лекуване и грижи за пациентите с деменции и поддръжка на фамилиите им в България. Осъществяването им обаче се нуждае от дейна поддръжка на национално и европейско равнище, безапелационни са специалистите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР