Български гражданин, осъден в Чехия за опит за причиняване на

...
Български гражданин, осъден в Чехия за опит за причиняване на
Коментари Харесай

Българин, осъден в Чехия, ще търпи наказанието си у нас

Български жител, наказан в Чехия за опит за причиняване на телесни повреди на свои съграждани, ще изтърпи присъдените му от чешкия съд 3 години и 6 месеца отнемане от независимост. Варненският апелативен съд удостовери решение в този смисъл на Силистренския областен съд, оповестиха от пресслужбата на съда.

Производството пред първата инстанция е  формирано по искане на чешките правосъдни управляващи за признание и осъществяване на присъда, издадена при започване на тази година от Областният съд гр.Храдец Кралове. С нея с изключение на с ефикасното изтърпяване на 3 години и 6 месеца, 57-годишният  Георги Х. е осъден и с експулсиране от рамките на Чешката Република за 3 години. Той е бил изправен на съд за това, че през август предходната година след спор сред общо 4-ма българи, нанесъл прободни рани на двамата си съперници. Окръжната прокуратура е квалифицирала действието като опит за тежка телесна щета по българския закон. Защитата обаче счита, че е била увреждането е леко. Първата инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза и квалифицира действието според българския Наказателен кодекс като опит за междинна телесна щета.

Решението на Силистренския областен съд да признае и одобри за осъществяване присъдата на чешкия съд бе обжалвано пред въззивната инстанция. При инспекцията на първоинстанционния правосъден акт, въззивната инстанция трябваше да наблюдава спазени ли са законовите условия при

постановяването му, налице ли са изискванията за признание и осъществяване, и съществуват ли учредения за отвод. Първата инстанция вярно е приела, че са породени две леки телесни повреди на две обособени лица, но това закононарушение не би могло да бъде надлежно на правото на изпълняваща държава, поради условието за съвпадане на главните признаци от съставите на закононарушения по двете законодателства. Максимално надлежно по българския закон е закононарушението " опит за междинна телесна щета “, наказуемо с наказване отнемане от независимост до 6 години.

Настоящата инстанция показа напълно изводите на Окръжен съд – Силистра – че няма учредения за отсрочване или отвод от признание на присъдата.

Решението на Апелативен съд – Варна не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР