Български екип е много близо до създаване на лекарство срещу

...
Български екип е много близо до създаване на лекарство срещу
Коментари Харесай

Български екип на път да открие лекарство срещу COVID-19 

Български екип е доста покрай основаване на лекарство против ковид. Това разгласи на ексклузивен брифинг на Националния действен щаб здравният министър Кирил Ананиев. 

" Клиничното изпитване е стартирало още през май с лекарството " Ивермектин ". До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се организира в 9 лечебни заведения в България ", посочи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Екипът, възложителят на изследването и компанията-производител са български, добави той.

" Лекарството " Ивермектин "  се употребява от десетки години при инфекции, провокирани от пазарити. То е с прочут профил на сигурност. Прилага се двойно сляпо рандомизирано изпитване - в едното рамо пациентите получават от лекарствения артикул, а в другото рамо получават плацебо. Това е на фона на общоприетата терапия, която се ползва в лечебните заведения ", допълни Богдан Кирилов.

България е била първата страна в Европейски Съюз, която започва такова проучване. След нас сходна самодейност е имало в Испания. И добави, че желанието на медицинските експерти е да бъдат добавени нови лечебни заведения и още пациенти към клиничните изпитвания. 

Допълнителна информация за лекарствения препарат и извършеното пробно лекуване с него ще бъде дадена към края на юли и началото на август. 

" Когато един вирус е приспособен към животни и мине към хора, чакаме две неща - първо, да стане по-заразен и второ, да отслабне неговата мощ бях споделил през февруари. Какво стана от този момент насам? Появи се една разновидност в свързващите протеини, която го направи няколко пъти по-прилепчив. И тази разновидност се популяризира най-масово в Европа. В момента нашата страна от тези 35 варианта, единствено два нямат тази разновидност. 33 имат тази разновидност и вирусът е по-прилепчив. Няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб, провокира по-леко заболяване и води до понижаване на смъртността ", коментира директорът на Центъра за заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. 

По думите му, изходът от болестта при тези вируси, които не са бързо смъртоносни като еболата, да вземем за пример, е от огромно значение възрастта и общото здравословно положение на индивида. 

" Това заболяване не е толкоз смъртоносно и по тази причина зависи от гостоприемника. Ако имаш бъбречно заболяване, те удря в бъбреците. Най-неприятно е за хората с хронични белодробни болести. Този вирус не прави пневмония. Той прави отровен пневмонит на отпадните артикули на клетките, които визира ", сподели още проф. Тодор Кантарджиев. 

Хидроксихлорохинът към момента не е отритнат изцяло като едно от вероятните лекувания на затруднения от коронавирусната зараза, разяснява шефът на НОЩ, ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. Той обаче още веднъж акцентира, че терапия с този медикамент може да се прави единствено в болнични условия, при непоколебим лекарски контрол.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР