Български акционер твърди, че те може да бъдат продадени, за

...
Български акционер твърди, че те може да бъдат продадени, за
Коментари Харесай

Зет италианец консултира вецовете по Искър, за които две държави разследват източване на 40 млн. евро

Български акционер твърди, че те може да бъдат продадени, с цел да се прикрият злоупотреби със средства

Италианецът Патрик Паулето е подстрекател и съветник на плана за построяването на вецове на река Искър, за източването на 40 млн. евро от които в този момент има следствие у нас и в Италия. А то стартира след сигнал до прокуратурите в двете страни, подаден от бизнесмена Желю Ганчев.

Преди близо 6 месеца той става акционер в компанията “ПВБ пауър България ”, която е притежател на централите. Ганчев се обръща към прокуратурата, тъй като се натъква на смущаващи практики и контракти на неведнъж повишени над пазарните цени.

Началото на плана за вецовете е преди близо 15 години. Тогава Патрик Паулето, който е бил помощник на шефа на област Трентино, желае да придвижи в България италианския опит в региона на ръководството на околната среда. С други думи, да бъдат издигнати 9 веца в Искърското дефиле.

Това обаче не е лесна работа - трябват редица документи и разрешителни. Любопитна детайлност е, че Паулето е шурей на регионалния шеф на София област Олимпи Кътев в интервала 2001-2005 година. Дали Кътев е оказал помощ на шурей си, не е ясно. Ясни са единствено обстоятелствата, че до момента в който той е на поста, планът е задействан, и то тъкмо в Софийска област.

За присъединяване на шурей си Кътев споделя, че Паулето е бил единствено чиновник, а не акционер, вецовете имат италиански притежатели. Желю Ганчев обаче твърди, че това не е правилно и че е подготвен да покаже контракт, който потвърждава противоположното.

Договорът е от април 2004-а и е сред Finenergy, която е един от притежателите в този момент на вецовете, и TS Corporate, записана в Лугано. Според документа Finenergy купува каузи от 10% на TS Corporate в компанията Petrolvilla International, която по това време държи вецовете по Искър. В контракта има куп условия за плащанета на цената от 1 млн. евро, които могат да се обобщят с това, че до май 2005 година би трябвало да са налични всички разрешителни за вецовете.

Явно изискването е изпълнено, тъй като първата копка, с която започва построяването на централите, бе направена през септември 2006 година Ганчев твърди, че посредством подставено лице автентичен притежател на TS Corporate е Патрик Паулето. Което означавало, че той е взел участие като акционер при започване на плана, а не е бил единствено чиновник на компанията. И е съумял да вземе една нелоша сума от него.

След време Petrolvilla става “ПВБ пауър ” и точно тази компания купува Желю Ганчев при започване на тази година и по този начин става съучастник с италианските компании “Алперия ”, “Доломити ” и “Финест ” в собствеността на вецовете по река Искър. В изявление за “24 часа ” преди близо месец предприемачът съобщи, че е открил голям брой контракти, подписани от “ВЕЦ Своге ” на повишени цени. И че посредством тази скица от 2006 година насам са източени 40 млн. евро от централите. В сигнала до прокуратурите в България и Италия Ганчев показва и няколко съответни покупко-продажби, като разказва и методите за систематизиране на средства. Бизнесменът твърди, че 77% от парите от договорите със повишени цени отиват в италианските компании, а 23% са за шефа на компанията в България Пламен Дилков.

Една от съответните покупко-продажби е с компания “Инжектосонд България ”, която е благосъстоятелност на едноименната италианска компания. “Инжектосонд Българи ” подписва контракт за сондиране, при което се слагат бетонни колони, с цел да няма свличания на терена, на който са издигнати вецовете. Общата стойност на услугата, платена от “ВЕЦ Своге ”, е 12 млн. евро. Управителят на веца Пламен Дилков е получил 1,2 млн. евро комисиона посредством притежаваната от него компания “България инженеринг ”, твърди Ганчев. А други близо 7 млн. евро са отишли към италиански компании. Така вредата за предприятието единствено от този контракт била над 8 млн. евро.

А откакто завършват скъпите контракти за строителни работи, се минава към други скъпи контракти за услуги, разкрива Ганчев. Един от тях е с “Компания за енергетика и развиване ” ООД (КЕР), която подписва контракт за балансиране с “ВЕЦ Своге ”. Според Ганчев цената е повече от 3 пъти над пазарната.

В интервала от февруари 2018-а до юни 2019 година “ВЕЦ Своге ” АД изплаща на КЕР 1 347 520,63 лв.. В същия интервал “България инженеринг ” получава от КЕР 608 536,18 лв., което съставлява 45% от цялата сума. Тези средства са пристигнали от “ВЕЦ Своге ” и са трансферирани във компания, благосъстоятелност на шефа Пламен Дилков. Загубата за “ВЕЦ Своге ” АД единствено от тази договорка за този интервал от време е над 1 млн. лв..

Според изказванията на Ганчев в тази скица излиза наяве, че в някои от месеците “България инженеринг ” издава 2 фактури към КЕР, а Пламен Дилков оповестява на италианските си сътрудници единствено за една от тях. По този метод Дилков заблуждава и италианците за платените суми, твърди Ганчев. Това елементарно можело да се наблюдава от фактурирането за месеците октомври, ноември и декември на 2018-а и за януари 2019 година

Ганчев няколко пъти упорства пред италианските си съдружници да изискат пояснение от Дилков за повишените цени и да се спре подписването на такива контракти. От “Алперия ”, “Доломити ” и “Финест ” обаче вършат общо заседание и освобождават от отговорност Пламен Дилков, без да потърсят от него пояснения има ли нанесени финансови вреди на вецовете, в които те влагат, а той ръководи.

Според Ганчев се готви последваща стъпка, с цел да се продължи с отклоняването на средства от вецовете. Предприемачът твърди, че се приготвя продажба на “ВЕЦ Своге ” АД. Така компанията майка “ПВБ пауър България ” ще остане без активи, а за нов притежател на вецовете се спряга компанията “Акуо Енерджи Интернешънъл ” – Люксембург. По думите на Ганчев по този начин се прави опит да се прикрие източването на средства, а общинските италиански сдружения, които са акционери, да спрат да носят отговорност за злоупотребите.

Ако се стигне до такава договорка обаче, ще бъде нарушен Законът за икономическите и финансовите връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, следените от тях лица и техните действителни притежатели. Според него притежателите на медии и енергийни сдружения би трябвало да бъдат ясни на органите на властта в България. В закона ясно е записано, че “на сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и на следените от тях лица се не разрешава директно и/или индиректно основаване или присъединяване в лице, което прави активност по Закона за силата от възобновими източници ”.

В историята към построяването на вецовете и високите им разноски по-късно има и още един любопитен подробност - Патрик Паулето и Пламен Дилков са близки другари. Съпругата на Пламен Дилков е работила в една от компаниите на Серджо Бертолоти - към този момент някогашния притежател на “ПВБ пауър ”. А Дилков като строителен инженер води строителните действия по вецовете в България. Дружбата сред Паулето и Дилков продължава и до през днешния ден, а къщите на двамата в София са една до друга. Според Ганчев те са издигнати с пари от вецовете - направени са посредством компании на Дилков и Паулето, чиито доходи идвали от отклонените средства от “ВЕЦ Своге ” АД и “ВЕЦ Марица ” ЕООД.

Част от парите от вецовете са отишли и за покупката на къща в Халдики, Гърция на Паулето и Кътев, добавя Ганчев.

През 2009 година имаше и скандал с къщата на Паулето. Той купува парцел в “Малинова котловина ” и стартира да строи чисто нова къща. По сигнал за липса на документи са правени инспекции, в един миг има и мнение от РДНСК за нарушавания, само че в последна сметка къщата е издигната. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР