Българската ваксина срещу COVID-19 е на фаза добър научен проект.

...
Българската ваксина срещу COVID-19 е на фаза добър научен проект.
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 е добър научен проект

Българската ваксина против COVID-19 е на фаза добър теоретичен план. При проучвания ин витро на миши модели резултатите са доста надеждни. Предстоят стадии, които да отговорят на въпроси до каква степен българската ваксина е ефикасна, до каква степен е безвредна и до каква степен стопански преференциално е нейното произвеждане. Това по Nova News проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология на Българска академия на науките.
Тя добави, че проби с хора не могат да бъдат направени преди да се ангажира огромна фармацевтична компания с това, защото се изискват доста средства за тази цел, а към този момент няма договаряния с такава компания.

„ Може би професор Чорбанов има някакви начални диалози с компании, само че колективът, който създава имунизацията, би трябвало да върви към патентоване на своята концепция, тъй като тогава патентопритежател би бил Института по микробиология и нашата страна и Българска академия на науките биха печелили от такава концепция “, съобщи още проф. Петрова.

Според нея е въпрос на време това да се случи, защото създаването не наподобява на никоя друга ваксина – едната е като инжекция, като към този момент не е ясно дали ще бъде от една или две дози, а вторият първообраз е спрей, финансиран от Фонд „ Научни проучвания “. Микробиологът акцентира, че всичко това е в развой на научна разработка.

„ На този стадий страната не подкрепя тази разработка, с изключение на за втория първообраз, който получава средства от Държавен фонд научни проучвания “, обясни проф. Петрова и добави, че за създаване на ваксина се изискват доста средства и става дума за милиони.

За нея науката в България е извънредно недофинансирана от десетилетия, финансирането би трябвало да стане най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт.

За създаването на ваксина против COVID-19 проф. Петрова удостовери, че първо би трябвало да се завършат научните проучвания и по-късно да се показват резултатите, с цел да се изискат средства. Тя планува това да се случи след година.

„ Идеята на имунизацията е да бъде съответна, която ще работи и върху нови разновидности на ковид, тя ще бъде настояща “, уверена е тя.

Микробиологът заключи, че ограниченията в Европа ще бъдат освободени поради огромният % на имунизация, а България остава остров на малко имунизирани, което значи, че ограниченията ще продължат по-дълго.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР