Българската туристическа индустрия се е възстановила от кризата, причинена от

...
Българската туристическа индустрия се е възстановила от кризата, причинена от
Коментари Харесай

Министерството отчита рекорден ски сезон и бум на пътуванията по Великден

Българската туристическа промишленост се е възстановила от рецесията, породена от ковид, и индикаторите бележат растеж по отношение на върховете преди пандемията, заяви Министерството на туризма.

 Апетитът на българите към далечни и скъпи пътешествия мощно пораства Апетитът на българите към далечни и скъпи пътешествия мощно пораства

Причина за рекордния растеж от 23% съгласно ведомството е удълженият сезон и изобретателността на хотелиерите, които при неналичието на сняг предложиха нови артикули като балнео и СПА. За интервала 1 януари - 15 април 2023 година са регистрирани над 1.5 млн. регистрации на туристи, като растежът по отношение на същия интервал на 2022 година е малко над 20%.
Бум на пътуванията по Великден

По оценки на Министерството на туризма пътувалите към Великден са 300 хиляди, като една трета са отсядали в места за настаняване, а останалите са подхванали еднодневни пътувания или са употребили лични парцели. Очакванията са приходите от туризъм през четирите празнични дни да надвишават 150 млн. лева

 Приходите на хотелиерите скочиха със 70% през февруари Приходите на хотелиерите скочиха със 70% през февруари

По данни от осведомителната система към 65% от туристите за Великден са българи, а към 35% - чужденци, от които най-вече са били туристите от прилежащите страни, от Израел и Германия.

Според подадените все още данни, за интервала 13 - 18 април 2023 година най-голям е бил ползата към набожен и културен туризъм. Над 30% от пътуванията по Великден са до известни дестинации за културен и набожен туризъм - Пловдив, Велико Търново, Троян, Русе, Трявна.

Около 27% от туристите са почивали в този интервал по Черноморието. Интерес има към общините Варна, Несебър, Балчик, Бургас, Поморие. Към Черноморието обичайно за Великден интерес има от румънските туристи.

На трето място с висок интерес е СПА туризмът. Осем от най-известни СПА курорти са предпочетени от към 19% от туристите по Великден.

Ски сезонът е завършил на Великден, само че над 8% от туристите са избрали общините с огромни ски курорти - Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе.

Около 16% от туристите по Великден са избрали разнообразни други дестинации в страната, като това демонстрира какъв брой разнородни благоприятни условия за пътешестване и отмора предлага България.

Приходите от входящ туризъм са 915 млн. лева за интервала декември 2022 - февруари 2023 година, сочат калкулации на основата на данни на Българска народна банка. Ръстът на приходите от входящ туризъм този зимен сезон по отношение на същия интервал на зимен сезон 2021/2022 година е 38%.

Министерството регистрира растеж от всички водещи пазари, като най-значително е нарастването на гръцките туристи - над 100% в съпоставяне със същия интервал на предходния зимен сезон. Висок растеж има и на израелските туристи - близо 100%. По настоящи данни растежът на българските туристи е към 17%, а на английски туристи - близо 10%.

Летищата чакат повече полети през летния сезон

Прогнозите на министерството за летния туризъм са обнадеждаващи, т.к. по данни от летищата нарастването на полетите е с 20%. Летище Бургас чака 6 200 полета сред май и октомври, като там нискобюджетните линии към този момент започнаха да работят през март, а летище Варна чака 4 200 полета.

Плановете на Министерството на туризма са да се привлекат български туристи. " Работим интензивно с бизнеса с фокус върху вътрешния туризъм - културни направления, минерални източници, СПА курортите ни. Изключително значимо е да имаме необятна палитра от артикули ", разяснява министър Илин Димитров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР