Българската търговско-промишлена палата проведе по проект ДИГИТАЛНИ МСП - Стимулиране

...
Българската търговско-промишлена палата проведе по проект ДИГИТАЛНИ МСП - Стимулиране
Коментари Харесай

Хора без никаква дигитална култура има при 3% от работодателите

Българската търговско-промишлена палата организира по план " ДИГИТАЛНИ МСП - Стимулиране приноса на МСП в реализирането на политиките за дигитализиране на стопанската система " по оперативна стратегия " Добро ръководство " национално изследване измежду бизнеса и жителите за отношението им към дигитализацията. Проучването обхвана общо 1104 респонденти - интервюирани са 550 представители на бизнеса и 554 жители от всички 28 области на страната.

Резултатите от допитването демонстрират, че половината от запитаните като работодатели дефинират, че множеството им чиновници имат доста положителни цифрови умения. Почти 20% е делът на мениджърите, които преценят, че всички заети имат доста положителни цифрови познания. Близо една трета от участниците са показали, че единствено дребна част от техния личен състав е с положителни цифрови знания, а въобще фрагменти без цифрова просвета има при 3% от интервюираните.

57% от участвалите над 550 физически лица в изследването показват, че системите, които се ръководят от държавните органи не са добре предпазени, тъй като хакерските атаки стават все по-чести. Едва 2% са отбелязали, че съгласно тях се прави настоящ мониторинг на системите, а 6% са уверени, че са взети всички нужни ограничения за отбрана от хакерски атаки.

Резултатите от проучвнето демонстрират, че обмяната на данни по цифров път с държавните органи е една естествена процедура, която при 49% от запитаните се случва постоянно. Немалък обаче е делът на компаниите - 38%, които са отбелязали, че рядко си поддържат връзка с администрацията посредством електронни канали, тъй като не им се предлага тази опция. Едва 7% оповестяват, че самите те, като представители на бизнеса, нямат опция за цифров продан, а единствено 6% нямат доверие в потреблението на цифровите технологии.

Дигитализацията в бизнесотношенията също е умерено напреднала, тъй като към 60% от запитаните показват, че при всички действия обменят с техните сътрудници информация по цифров път, 35% употребяват цифровия продан, само че при малцина действия с контрагентите си. Малък е делът на компаниите, които въобще не се възползват от развиването на цифровите технологии и не поддържат връзка посредством тях със свои клиенти или снабдители - едвам 5%.

Според 68% от компаниите-респонденти дигитализацията към този момент е съдействала за подобряването на качеството на създаваните от тях артикули или предоставяните услуги. Благодарение на нея при 43% от компаниите се регистрира и по-малко количество употребявани запаси. Позитивен резултат от дигитализацията в тенденция нарастване на количеството на продадената продукция има при към една трета от компаниите - 32%. Приблизително 18% виждат, че с развиването и потреблението на цифрови технологии в бизнеса си, имат принос в понижаване на замърсяването на околната среда.

Според 10% от интервюираните представители на бизнеса техните чиновници виждат закани от дигитализацията, тъй като се притесняват, че техният труд може да бъде сменен с машини.

През последните 3 години над 56% от компаниите са вложили средства в цифровизация. Около 22% са на мнение, че наличните им технологии дават отговор на бизнес потребностите им и не се е налагало да влагат парични запаси за цифровизация. Само за 10% дигитализацията не е измежду целите им и за това не са вложили финансови запаси. Около 11%, заради усложнения от финансов темперамент, не са си разрешавали вложения за нововъведения или цифровизация.

Според гражданското общество вложенията в дигитализацията ще бъдат увеличени, в случай че има политики във връзка с данъчни облекчения, обезпечено финансиране по планове, както и съществуване на добре развита цифрова инфраструктура (според близо 50% от анкетираните).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР