Българската страна вече е направила оценка на активите свързани с

...
Българската страна вече е направила оценка на активите свързани с
Коментари Харесай

България е изготвила оценка за активите на АЕЦ Белене


Българската страна към този момент е направила оценка на активите свързани с построяването на АЕЦ „ Белене “. Оценката обаче ще бъде показана, откакто бъде основана акционерната компания за построяването на АЕЦ „ Белене “. Това изясни енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на 3eNews по време на интернационалната конференция Българската атомна енергетика – национална, районна и международна енергийна сигурност.Тя посочи, че данните ще бъдат предоставени първо пред евентуалните вложители. Очаква се данните да бъдат показани пред обществото откакто бъде структурирано акционерното сдружение, което ще ръководи АЕЦ " Белене ", стана ясно още от думите на Петкова. Именно въз основата на тази оценка на активите се чака да стане ясно какво може да бъде процентното присъединяване на страната ни в строителството на Втора атомна. Министър Петкова бе безапелационна, че присъединяване на страната в плана изрично ще бъде задоволително, с цел да може страната да взе участие при взимането на значимите решения.

Петкова още веднъж изясни позицията си, че сега тече процедурата по желание на вложител за строителството на АЕЦ „ Белене “ и предложения са изпратени до няколко сдружения показали интерес към плана. Това са съветската корпорация „ Росатом “, китайската компания CNNC, френската Форатом и американската General Electric.

Срокът за приемане на заявки за присъединяване в процедурата е 90 дни, а като цяло се чака процесът да завърши в границите на 12 месеца. Министър Петкова не изключи опцията процесът на договарянията с другите компании да продължи и повече от плануваното според от въпросите на претендентите на вложители.

Следващият стадий е да бъде основана така наречен къса листа, посредством която да се водят договаряния за присъединяване в плана, напомни Петкова. На заключителен стадий е и издаването на лицензия за построяването на АЕЦ „ Белене “ от Агенцията за нуклеарно контролиране, твърдят и специалистите от организацията.

Сериозен проблем се оказва подготовката на фрагменти за нуклеарната промишленост. Особено внимание на този проблем обърнаха всички участници в конференцията. Министър Петкова напомни, че по този сериозен проблем сега се водят договаряния сред енергийното министерство и министерство на образованието и науката, с цел да се притеглят повече фрагменти точно към инженерните специалности, свързани с нуклеарната енергетика.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР