„Българската страна подчертава проактивните си усилия през последните месеци за

...
„Българската страна подчертава проактивните си усилия през последните месеци за
Коментари Харесай

Стоев: Очакваме от С. Македония гаранции за изпълнението на Договора за добросъседство

„ Българската страна акцентира самодейните си старания през последните месеци за решение на отворените въпроси със Скопие, тъй че да бъдат обезпечени правата на жителите с българско съзнание и осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Очакваме от Република Северна Македония ясни гаранции за това “.

Тази позиция е застъпил българският външен министър Светлан Стоев на срещите си с еврокомисаря по съседство и разширение Оливер Вархеи и с министъра на външните работи, Европейски Съюз и съдействието на Кралство Испания Хосе Мануел Албарес Буено по време на VI Регионален конгрес на Съюза за Средиземноморието и министерската среща на Европейски Съюз и страните сътрудници от Южното съседство в Барселона, оповестяват от дипломатическото ни ведомство.

По време на срещите са били обменени бяха отзиви по отношение на вероятността за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз с Република Северна Македония.

Този вторник министър Светлан Стоев е в Рига, където ще вземе присъединяване в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО на 30 ноември и 1 декември 2021 година

В рамките на министерската среща на НАТО ще се състои съвещание с присъединяване на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел и с сътрудниците Швеция и Финландия по настоящите развития в Западните Балкани.

Предвижда се министрите да обсъдят в съюзен формат работата по идната Стратегическа идея, която следва да бъде призната на Срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 година Ще бъдат дискутирани настоящи въпроси на сигурността, в това число от сферата на контрола на въоръженията и неразпространението, и Афганистан.

Предстои и взаимно съвещание с Грузия и Украйна, отдадено на настоящи провокации пред сигурността и евроатлантическата им вероятност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР