Българската стопанска камара поднови дългогодишните си усилия за въвеждането на

...
Българската стопанска камара поднови дългогодишните си усилия за въвеждането на
Коментари Харесай

БСК подновява усилията си за въвеждане на електронна трудова книжка

Българската стопанска камара възобнови дългогодишните си старания за въвеждането на електронна трудова брошура. Целта е да бъдат минимизирани отрицателните последствия за работещите при загуба и заличаване на трудовата брошура или липса на печати и подписи, да се увеличи контролът и да се понижат трудово-осигурителните измами. Чрез електронизиране на трудовата брошура ще се обезпечи достъп до вписаната в нея информацията в действително време и ще бъде понижена административната тежест за работодателите. Не на последно място, информацията ще се структурира в народен обсег и това ще разреши тя да бъде употребена при осъществяване на политики на пазара на труда.

По този мотив в БСК се организира работна среща с представители на Фондация " Право и Интернет” (ФПИ) и Българска конфедерация по претовареност (БКЗ), на която бяха разисквани благоприятни условия за сливане на досегашните старания по основаването на електронна трудова брошура. В срещата участваха Мария Минчева – шеф на Правната дирекция в БСК, проф. доктор Георги Димитров – ръководител на ФПИ, доцент доктор Даниела Илиева – изпълнителен шеф на ФПИ, и Ирена Петрова – член на УС на БКЗ.

Преди малко повече от година, БСК реагира остро против показания за обществено разискване план на нова Наредба за трудовата брошура и трудовия стаж. “Удовлетворени сме, че в последна сметка предлагането за нова хартиена трудова брошура не се възприе, тъй като това с нищо не би улеснило нито работодателите, нито за работещите. Смятам, че с малко старания и средства, само че с добра съгласуваност сред институциите можем да реализираме тази дигитализация”, сподели Мария Минчева, шеф на Правната дирекция в БСК.

Според проф. доктор Георги Димитров, ръководител на ФПИ, е належащо построяването на напълно нова осведомителна система, която да не бъде просто указател, а да ръководи нова база данни и да се реализира една комплекса електронна услуга, в която да бъде планувана опция за разнообразни типове достъп. “Концепцията за новата система би трябвало да е ясна и изчистена и да има единодушието на всички страни”, добави той.

През последните няколко месеца екипи на БСК, взаимно с Българската асоциация за ръководство на хора (член на БСК) започва взаимна работа по актуализиране на предлагането на преход от хартиена към електронна трудова брошура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР