Българската стопанска камара (БСК) се противопоставя категорично на предлаганото от

...
Българската стопанска камара (БСК) се противопоставя категорично на предлаганото от
Коментари Харесай

БСК: Категорично сме против отлагането с 6 месеца на влизането в сила на Закона за горивата


Българската стопанска камара (БСК) се опълчва изрично на предлаганото от Министерския съвет отсрочване с 6 месеца на влизането в действие на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис (ЗАРИДНПНП) (популярен като Закон за горивата б.ред.). Това се споделя в публикувана до медиите позиция на БСК.

Подобно деяние би било следващ удар върху законността и използването на ефикасни ограничения за битка със сивата стопанска система и контрабандата. Развитието на стопанската система в една страна се случва на първо място с помощта на бизнесмените, а те работят сполучливо единствено в изискванията на спокойна и предвидима бизнес среда. За страдание, у нас са налице непрекъснати промени в законодателството, което генерира неустойчивост и неспособност за дълготрайно обмисляне на стопанската активност, декларират от камарата.

С извънредно терзание означаваме, че през последните години се наложи практиката на приемане, анулация или отсрочено деяние на закони под махленски или лобистки напън. Аналогичен метод като този по ЗАРИДНПНП беше прибавен и по повод влизането в действие на определянето на такса „ битови боклуци “ на база количество, а не съгласно цената на парцелите или активите.

Друга притеснителна процедура е Народното събрание в парламентарната ни по Конституция република да оперира като подчинена конструкция на изпълнителната власт, а напълно нови закони или смяна на настоящи правила да става в стахановски жанр, без нужната експертна аргументация и социална полемика.

В същото време, за нормативни актове, които са от компетенцията на изпълнителната власт и които имат явни и приети даже от личните си създатели недостатъци, не се поставят никакви старания да бъдат изменени. Нагледен образец в това отношение е Наредба Н-18 (за касовите апарати), за която към този момент съвсем четири месеца Правителството не намира време нито да организира нужните диалози със засегнатите страни, нито да пристъпи към съответни промени, тъй че да не се позволен усложнения в работата на комерсиалните субекти в България.

Настояваме Министерският съвет да отдръпна предлагането си за 6-месечно отсрочване на периода за влизане в действие на ЗАРИДНПНП и кардинално да премисли цялостното си държание в областта на нормотворчеството, като концентрира напъните си върху личните си пълномощия и остави законодателната активност в ръцете на Народното събрание, както повелява Основният закон на Република България, упорстват от БСК.

Разпространената от през днешния ден позиция на БСК се разграничава от тази на АИКБ и КРИБ, които и на 9 януари в границите на НСТС застанаха зад позицията си. Отлагателното деяние на процедура бе поискано от министъра на стопанската система точно поради тяхната позиция. В резултат на дейностите на двете работодателски организации Българската петролна и газова асоциация през днешния ден заяви, че напуща КРИБ.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР