Българската стопанска камара (БСК) се обявява против философията на проекта

...
Българската стопанска камара (БСК) се обявява против философията на проекта
Коментари Харесай

БСК е против философията на Закон за хората с увреждания

Българската стопанска камара (БСК) се афишира срещу философията на плана на Закона за хората с увреждания.

" Темата за интеграцията на хората с увреждания е извънредно сензитивна и отношението към нея значително е лакмус за зрелостта на едно общество. За голямо страдание, проблемите в тази, а и редица други области през последните няколко десетилетия, се натрупват и решаването им става все по-трудно и комплицирано. Решаването на такива проблеми изисква аргументирани, поредни и мултидисциплинарни ограничения, които да са ориентирани към устойчиви резултати и осезаемото им чувство от хората, които изпиват усложнения ", пишат специалистите от БСК в своето мнение.

Според членовете на камарата определянето на квоти за наемане на хора с увреждания е метод, несъответен с националните условия и равнище на икономическо развиване. Този метод е мъчно осъществим на процедура в редица браншове на стопанската система, които са със характерни условия на труд, допълват специалистите.

Предлаганите в плана на ЗХУ отговорности за наемане лица с увреждания, обвързано с месечна финансова глоба в размер на 30% от минималната работна заплата, дължима за безграничен интервал от време, е изрично неприемлива мярка, безапелационни са от БСК.

В мнението се обръща внимание и на обстоятелството, че в изискванията на възходящ недостиг на работна мощ, работодателите възприемат хората с увреждания като евентуален трудов запас. В този смисъл бизнесът имал напълно позитивна настройка за включването им на пазара на труда.

" Държавата не следва да се пробва да трансферира свои отговорности, посредством които на процедура осъществя политика на обществено подкрепяне, доколкото сходно обвързване съществува точно за нея. Практиката демонстрира, че несъразмерната отбрана и рестриктивна уредба, касаеща трудовите връзки на лица с понижена продуктивност, всъщност работи възпиращо за работодателите да ги наемат, както и до укриване на тази информация от самите лица с увреждане при кандидатстване на работа ", поясняват още специалистите.

БСК изрично упорства за преосмисляне и на концепцията за профилиран фонд " Заетост на хора с увреждания ", защото се планува главен източник на средства да бъдат вноски от работодателите, а фондът да се ръководи без тяхно присъединяване - в Управителния съвет на фонда няма нито представители на работодателите, нито на хората с увреждания.

" Обръщаме внимание още един път, че прехвърлянето на проблеми от една група в обществото върху друга група не ги взема решение, а единствено опълчва тези групи посред им ", написа още в мнението на БСК. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР