Българската софтуерна компания , в партньорство с Innovation Capital, създаде

...
Българската софтуерна компания , в партньорство с Innovation Capital, създаде
Коментари Харесай

Сирма ще финансира стартиращи български предприемачи с до 400 000 евро

Българската софтуерна компания " ", в партньорство с Innovation Capital, сътвори инкубатора за започващи бизнесмени.

Той ще поддържа перспективни софтуерни стартъпи от България с финансиране, менторство, софтуерна и маркетингова поддръжка, осигурявайки им по-бързо развиване и опция за агресия на българския и на интернационалния пазар, оповестиха от компанията.

" Сирма ", която през този месец навършва 30 години, е помогнала на над 300 стартъпа да се развият и да израстнат, а доста от тях са се трансформирали в разпознаваеми интернационалните компании.

Предприемачите, които имат предпочитание да се включат в новия развъдник, могат да аплайват до 31 май.

Самата програмата на инкубатора ще стартира на 20 юни, а за 25 септември е очакван демонстрационен ден, в който участниците ще показват своето развиване.

" В Сирма от дълго време има функционираща стратегия за инкубиране на стартъпи и през годините е предоставила опция на голям брой надарени ИТ експерти да започват нови софтуерни планове, които по-късно са се трансформирали в пълноценни компании. Създавайки Sirma Venture Lab желаеме да канализираме този развой и да ускорим развиването на българската софтуерна промишленост, като помогнем с това, в което сме най-хубави – стартирането и развиването на нови бизнеси на знанието ", разяснява Момчил Зарев, управител на Sirma Venture Lab.

Той напомня, че наскоро страната ни се снабди с първия си " еднорог ". От " Сирма " са уверени, че това е единствено началото.

" Комбинацията от фактори като икономическа непоклатимост, централизация на софтуерни експерти и ниски налози вършат България доста подобаваща дестинация за пускане на нови новаторски планове ", добавя Момчил Зарев.

Инкубаторът ще търси перспективни български стартъпи, които могат да се трансфорат в международни феномени в области като финтех, здравни технологии, Индустрия 4.0, логистика, автомобилна промишленост, туризъм и други сфери.

Сред значимите условия за включване в програмата е, те да имат мощен екип с експертиза в главната сфера на активност, както и някаква ранна валидация на пазара.

Програмата на инкубатора е тримесечна, като през този интервал ментори и сътрудници на " Сирма " ще подкрепят бизнес развиването на участниците, основаването на артикули и достигането им до пазара.

Интензивната менторска стратегия ще включва както софтуерна, по този начин и бизнес поддръжка.

Най-добрите измежду участниците ще получат инвестиция в размер на 50 000 евро (т.нар. pre-seed стадий на финансиране), с алтернатива някои от тях да получат и следващо финансиране, достигащо до 350 000 евро.

Програмата ще им даде достъп и до мрежа от евентуални външни вложители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР