Българската шахматистка Нургюл Салимова даде пресконференция след големия си успех

...
Българската шахматистка Нургюл Салимова даде пресконференция след големия си успех
Коментари Харесай

Нургюл Салимова: Горда съм с постигнатото, не съм толкова далеч от най-добрите в света

Българската шахматистка Нургюл Салимова даде конференция след огромния си триумф на Световната купа по шахмат, където тя приключи на второ място.

„ Последните седмици и месеци бяха много напрегнати и стресиращи за мен. На 28 юли стартира Световната купа по шахмат, бях в Баку от 28 юли до 22 август, съумях да печеля шест мача, измежду които победих някогашната международна шампионка по рапид и блиц Ана Мазичук. На финала изпуснах много шансове против гросмайстор Горячкина, не съумях да печеля купата, само че играта ми бе почтена за край, може би опитът не доближи. Благодаря за поддръжката, това ме зареди с позитивна сила и ми сподели, че трудът ми е оценен. С това класиране получих право на присъединяване в Турнира на претендентките през месец април в Торонто, където ще бъде избран съперник на международната шампионка по шахмат за дами. Този шампионат ще изисква доста подготовка, само че това върша от детството си “, сподели Салимова в първата си конференция след завръщането си от Баку.

„ Даже и сега чувствам, че всичко е някак си друго след този триумф. Самата аз се усещам по-уверена от шахматна позиция, видях, че не съм толкоз надалеч от най-хубавите в света. Вярвам, че са нужни може би спомагателни треньори, защото това е доста сериозен шампионат, това е опция, която не се появява всеки ден, да играеш в Турнира на претендентките. Но преди този момент има и други шампионати, тъй че в никакъв случай не съм серпантина да работя “.

20-годишната шахматистка разяснява и мненията, че не съумява да задържи печелившите позиции в партиите.

„ Ако не съумявам да го задържа нямаше да бъда втора в света. Разбира се, че има партии, в които не всичко се развива по проект, напрежението може да окаже въздействие, позицията, часовника, доста международни шахматисти са пропущали предимство. На финала изпуснах две извоювани позиции, това го приписвам на напрежението, не е шахматно “, сподели още Салимова.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР