Българската прокуратура въобще не е действала сама по операцията срещу

...
Българската прокуратура въобще не е действала сама по операцията срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата за NExo: Мрежа за измами с криптовалута е ударена в 4 държави

Българската прокуратура изобщо не е работила сама по интервенцията против криптобанката NExo, а в сътрудничество с голям брой западни партньорски служби. А пък обвинените към този момент са уличени като проведена група за финансови измами.

Това излиза наяве от предълго известие на Софийска гадска прокуратура, която към този момент проверява проведената престъпност след закриването на Специализираната.

Вчера след масираната акция против тях и последвалите изказвания на Сийка Милева, от компанията разпространиха предълга позиция, адресирана до Българска национална телевизия. В нея се споделяше, че са жертва на произвол, че " борбата за наградата “най-срамен миг ” на българската прокуратура е безмилостно жестока от десетилетия насам, само че и днешният ден се подрежда високо в класацията ", както и че...

"... неубедителният отговор на въпроса това интернационална акция ли е не остават никакво подозрение, че това е местен български произвол. "

От компанита за криптотърговия заплашиха с обезщетения, които страната ще изплати, " за стотици милиони ".

Напротив - в съобщението на държавното обвиняване през днешния ден се споделя, че се е работило в осъществяване на Европейска заповед за следствие, издадена от Федерална Република Германия. В частност - взели участие са 33 немски служители на реда, а следствените дейности били освен у нас и в Германия, Кипър и Сърбия.

" Координираната акция, извършена с дейната поддръжка на Евроджъст и Европол, докара до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, настояща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата е работила професионално за основаване на прът центрове, посредством които се смята, че са излъгани голям брой жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за минимум десетки милиони евро ", написа в днешното известие.

Освен другото, излиза наяве, че има арестувани 14 лица в Сърбия и 1 лице в Германия. У на сас аразбитани над 40 души, в това число 6-има непознати жители.

" По време на следствията по отношение на проведената незаконна група са открити огромни финансови транзакции. За да управлява схемата, групата е управлявала прът центровете от Сърбия и е употребила софтуерна конструкция от България. У нас е записана и се обитава компания, която създава (софтуерно програмира) и управлява онлайн платформи, посредством които се прави лъжливата активност. Счита се, че базата за изпиране на нелегално добитите пари е била в Кипър.

Мрежата е привличала евентуални вложители онлайн и постоянно се е свързвала с жертвите по телефона на британски и немски език за да ги примами да създадат дребни вложения. След първичните облаги, жертвите са вложили повече пари, които след това губели ", пишат още от пресцентъра на Иван Гешев.

Ето и целия текст на прокурорското известие:

Софийска градска прокуратура взаимно с Главна дирекция „ Национална полиция " на Министерство на вътрешните работи извърши дейности по следствие по отношение на интернационална проведена незаконна група за измами с финансови принадлежности при осъществяване на Европейска заповед за следствие, издадена от Федерална Република Германия

При осъществяване на Европейска заповед за следствие, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в съгласуваност с Евроджъст и Европол, от следователи от Следствен отдел при СГП и взаимно с Главна дирекция „ Национална полиция " на Министерство на вътрешните работи (ГДНП-МВР), бяха осъществени голям брой дейности по следствие на територията на Република България.

Координираната акция, извършена с дейната поддръжка на Евроджъст и Европол, докара до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, настояща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата е работила професионално за основаване на прът центрове, посредством които се смята, че са излъгани голям брой жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за минимум десетки милиони евро. Голяма част от жертвите са от Германия. При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са разпознати общо над 250 работни места, претърсени са 4 прът центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 лица и са конфискувани над 150 компютъра, голям брой носители на данни, 3 автомобила, над 1 милион щатски $ в криптовалути и 50 хиляди евро в „ кеш ", обезпечени са 2 първокласни жилището. Задържани са 14 лица в Сърбия и 1 лице в Германия.

На 11.01.2023 година в България е осъществено претършуване на офис на комерсиално сдружение, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна компания, претърсени са 2 домашни адреса, два автомобила, осъществен е обиск на едно лице, конфискувани са компютърни осведомителни данни, документи, мобилен телефон и други Българските управляващи са разпитали 42 лица, от които 6 задгранични жители. Към момента не престават разпитите и на други очевидци, като се чака да бъдат разпитани над 50 лица. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи. При акциите в България, Кипър и Сърбия са взели участие 33 немски служители на реда.

По време на следствията по отношение на проведената незаконна група са открити огромни финансови транзакции. За да управлява схемата, групата е управлявала прът центровете от Сърбия и е употребила софтуерна конструкция от България. У нас е записана и се обитава компания, която създава (софтуерно програмира) и управлява онлайн платформи, посредством които се прави лъжливата активност. Счита се, че базата за изпиране на нелегално добитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала евентуални вложители онлайн и постоянно се е свързвала с жертвите по телефона на британски и немски език за да ги примами да създадат дребни вложения. След първичните облаги, жертвите са вложили повече пари, които след това губели.

В поддръжка на трансграничното правосъдно съдействие от Евроджъст е проведен координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия с наличието на специалист по криптовалута от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол.

Разследванията на онлайн измамата започнаха през 2021 година от Прокуратурата в Щутгарт, Германия и Държавната работа за престъпни следствия в Баден-Вюртемберг. Акцията е готова на координационна среща, организирата от Евроджъст и извършена през ноември предходната година.

По места акцията е извършена:

• В Република България: от Следствен отдел в СГП взаимно с Главна дирекция „ Национална полиция " под управлението и надзора на СГП.

• В Република Кипър: от Отдел за киберпрестъпления към полиция в Кипър

• Във Федерална република Германия: от Прокуратурата в Щутгарт; Държавна работа за престъпни следствия в  Баден-Вюртемберг; Полицейски щаб в Ален и Ройтлинген

• В Република Сърбия: от Специализирана прокуратура за битка с високотехнологичните закононарушения, Служба за битка с проведената престъпност.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР