Българската прокуратура официално е поискала от Москва да ни предаде

...
Българската прокуратура официално е поискала от Москва да ни предаде
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска Русия да ни предаде трима офицери от ГРУ, обвинени за отравянето на Емилиян Гебрев 


Българската прокуратура публично е поискала от Москва да ни съобщи трима съветски офицери, чиновници на Главното разследващо ръководство (ГРУ), упрекнати, че са отровили оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и индустриалния шеф на компанията им “Емко ” Валентин Тахчиев през 2015 година, написа „ 24 часа “.

Други шестима съветски разузнавачи също задочно са упрекнати, че в продължение на 10 години са взривили четири оръжейни склада у нас, в които се е съхранявала продукция, предопределена за Украйна и Грузия.

Искането за наложително довеждане на тримата офицери от ГРУ е отпреди по-малко от месец, т.е. в мандата на и. ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Това е първият опит руснаците да ни бъдат предадени, въпреки че те са задочно упрекнати от началото на 2020 година Разследвани са за опит за ликвидиране, като делото се води от Софийската градска прокуратура. По него не е открита българска диря.

Обвинението е, че в интервала от 28 април до 4 май 2015 година в София са пробвали съзнателно да умъртвят Гебрев, сина му и Тахчиев по метод и със средства, рискови за живота на мнозина, като действието е осъществено посредством интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен темперамент. Това показаха от държавното обвиняване, когато задочно упрекнаха офицерите от ГРУ.

Градската прокуратура посредством Върховната касационна (ВКП) е изпратила молбата за правна помощ до Москва. До момента отговор няма. Големият проблем обаче е, че съветските закони не разрешават предаването на техни жители на други страни. За отравянето на Гебрев, сина му Христо и Валентин Тахчев упрекнатите са Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов. По-късно групата за проверяваща публицистика “Белингкат ” освети, че това са псевдонимите на Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко от ГРУ.

Сергеев/Федотов е измежду обвинените и за отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал с “Новичок ” в британското градче Солсбъри през 2018 година Той напуща България вечерта на 28 април 2015 година Гебрев, синът му и Тахчиев са отровени в същия ден.

До момента известното е, че оръжейникът дошъл в подземния паркинг на БЧК, който е покрай централата на “Емко ”, малко след 9 часа на тази дата. Следобед до него паркирал колата си Тахчиев. Две минути преди 14 ч охранителните камери снимали чужд мъж с шапка и ръкавици. Той носел нещо в ръцете си и поредно се доближил до колите. От фотосите, които преди години разгласява прокуратурата, не се разбираше какво тъкмо прави. Вероятно тогава е сложил отрова по дръжките на колите. Мъжът прекарал към колите две минути. Излязъл от паркинга четири минути откакто бил сниман за първи път.

Подготовката за отравянето обаче евентуално е почнала месеци преди този момент. Първото записано влизане на Сергеев /Федотов, Павлов/Лютенко и Горшков/Гордиенко у нас е на 2 февруари 2015 година Те пристигнали в София с три разнообразни полета. Лютенко (Павлов) се настанил в хотел “Хил ” като изискал стаята му да гледа към паркинга на БЧК. Той отседнал в същия хотел и през април. Тогава Федотов (Сергеев) бил в различен хотел на към 300 м от БЧК. Пак през април 2015 година Лютенко имал стая и в хотел, който е от другата страна на бул. “Черни връх ”.

“Разположението на трите хотела, употребени за посочените времеви интервали, най-много преди случая, не е определено на инцидентен принцип, а е по-скоро подбудено от нуждата обектите на закононарушението да бъдат както проучвани от близко, по този начин и причинителите да могат да реализират надзор над обекта и да имат бърза и ефикасна връзка между тях, основна за реализирането на толкоз добре проведено тежко престъпно закононарушение ”, споделиха проверяващите, когато задочно упрекнаха тримата.

При идващото си идване у нас през април Сергеев и Гордиенко кацнали с един полет в Бургас. След това наели кола, с която пътували до Варна. На 28 април вечерта Федотов отлетял през летище София.

Сега всеки един от тримата има Европейска заповед за арест, както и са оповестени в Шенгенската осведомителна система и Интерпол.

В тероризъм пък са упрекнати шестимата офицери от съветското разузнаване, които се проверяват за гърмежите на военни хранилища в последните повече от 10 години. И това дело се води от Софийската градска прокуратура. Според проверяващите и шестимата са жители на Русия, което затруднява изправянето им пред нашия съд по същата причина. Москва не разрешава изгонване на нейни жители.

Неотдавна проверяващият публицист Христо Грозев разгласи, че някои от шестимата са на държавна работа. Те са федерални инспектори в Сахалин, Магадан и Сибир, а един е представител на Русия в Тайланд.

Първият случай, за който са разследвани, е от 12 ноември 2011 година Тогава в склад на “Емко ” до севлиевското село Ловни дол избухва гърмеж. Унищожени са муниции, които съгласно прокуратурата е трябвало да бъдат изнесени в Грузия, която е във боен спор с Русия от 2008 година

Вторият е от 21 март 2015 година Тогава избухва пожар в хранилища до село Иганово, които са на ВМЗ – Сопот, а по-късно стартират гърмежи на продукцията в тях. Част от унищожените муниции още веднъж са на “Емко ” по информация от Министерството на стопанската система.

Третият случай е от 14 април 2015 година още веднъж в складовете на ВМЗ – Сопот, в село Иганово. За него няма информация за муниции на “Емко ”. Тогава главната версия е за пожар, след който са последвали гърмежи.

Само месец и половина по-късно, на 31 май, в постройката на някогашния Институт по специфична техника в София лумва пожар, който изпепелява доказателства по делото за гърмежите в хранилища на ВМЗ – Сопот до село Иганово. Заключението на пожаротехническата експертиза е, че огънят не е от самозапалване.

Четвъртият случай е от 11 март 2020 година до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на оръжейния цех “Арсенал ”, който е стратегически обект за националната сигурност. И четирите гърмежа си наподобяват, демонстрира експертиза, направена от дирекция “Специални интервенции и битка с тероризма ” (СОБТ) в Министерство на вътрешните работи.

Прави усещане, че при всичките няма потърпевши и починали, а обстановката се развива по един и същи метод – първо пораждат пожари, които да провокират отдръпването на личния състав, след което стартира взривяване на продукцията.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР