Българската православна църква почита по стар стил паметта на св.

...
Българската православна църква почита по стар стил паметта на св.
Коментари Харесай

12 прекрасни имена черпят днес, а според народните поверия не трябва да...

Българската православна черква уважава по остарял жанр паметта на св. оракул Илия - един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог. Още от древността християнската черква го назовава " оракул и предсказател на великите Божи каузи ", " ангел в плът " и " предтеча на второто Христово пришествие ".

Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида.

От през днешния ден времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение. Не се върви на плаж, тъй като морето взима жертва на този ден.

Илинден идва с мъртва хватка на морето, споделят старите риболовци. И предизвестяват летовниците да са изключително деликатни при къпане в морето.

Ако птиците се събират на групи на брега - значи морето се скапва. Ако прелитат умерено над водата и търсят риба- ще е умерено. Хване ли мъртвото неспокойствие, то нормално държи нечетен брой дни- 3, 5, 7, 12...

Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за свети оракул Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.

На този ден честват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като пророкът е техен настойник.

Имен ден честват - Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР