Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви.

...
Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви.
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Взимайте пример от св. Димитър и правете добро


Българската православна черква уважава паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви. На днешния ден своя храмов празник отбелязва и единствената черква, която носи неговото име. Тя се намира в столичния кв. „ Хаджи Димитър “.

На Архиерейската работа, управлявана от негово преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп, участва Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщи БГНЕС.

„ Димитровден е обичан празник от българския народ, изключително от земеделците. Той е обвързван с Гергьовден, когато земеделците излизат при своите земи да работят за своя триумф. А в този момент, на Димитровден, те благодарят на Бога за положителната годишна продукция и умерено посрещат зимния интервал.

Много е индикативен и животът на Св. Димитрий, по тази причина поисквам на всички, които обичат този празник, да се въодушевяват от подвига му и неговия дом, да бъдем честити с нашата религия, която пазим и обичаме, и ще се стараем да умножаваме с положителни каузи. Много честност и лоялност към Бога и светата му черква. Честит празник “, пожела Патриарх Неофит.

Свещенникът в храма – отец Радосвет, сподели за организацията ни, че Димитрий произлиза от богато семейство и е вкарвал хората в християнската религия, което не се нравело на Максимиан, и поради това бил подложена на страдания.

„ Императорът имал един мощен герой – Лий, който стоял на една яма с копие и хвърлял вярващите християни върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор отишъл при него и помолил да го благослови. Благословил го Димитрий, и той победил Лий като го хвърлил върху копие. Затуй по разпореждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий – прободен с копие в 306 година “, разкрива в резюме историята на светеца отец Радосвет.

Той прибавя още, че Св. Димитрий е разгласен за светец поради това, че от тялото му тече миро, и по тази причина е наименуван Мироточиви, както и че е направил доста чудеса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР