Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия -

...
Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия -
Коментари Харесай

Отбелязваме Илинден, кой празнува имен ден

Българската православна черква уважава паметта на Св. оракул Илия - един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог.

Илинден по остарял жанр се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се уважава от всички християни като най-големия древен оракул и дружно с Моисей - един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните показа светецът върви по небето със златна каляска и преследва ламята, която пасе житата.

Още от древността християнската черква го назовава " оракул и предсказател на великите Божи каузи ", " ангел в плът " и " предтеча на второто Христово пришествие ". От през днешния ден времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение. Не се върви на плаж, тъй като си счита, че на този ден морето взима жертва на този ден.

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. На този ден честват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като пророкът е техен настойник.

Имен ден честват - Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР