Българската православна църква почита днес свети пророк Данаил (Даниил) и

...
Българската православна църква почита днес свети пророк Данаил (Даниил) и
Коментари Харесай

Християните почитат свети пророк Данаил

Българската православна черква уважава през днешния ден свети оракул Данаил (Даниил) и трима вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил.

Името Данаил идва от староеврейски и значи " Бог е моят арбитър ". Когато Йерусалим бил високомерен от вавилонците, доста юдеи били откарани в плен. Част от тях били определени за царски жители. Между тях попаднал и оракул Данаил. Той траял да пази своята религия, макар че бил заставен да схване езическите традиции. Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие. Но пророчествата на Данаил вещаели край и съсипия на царството.

Имен ден през днешния ден честват Анани, Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Данка.

Цар Навуходоносор, неудовлетворен от пророчеството, подложил Данаил и неговите почитатели на невероятни тествания. Според легендата по време на вавилонския плен, поради вярата си в Бога, оракул Данаил бил хвърлен в дълбока яма измежду гладни лъвове. Но се случило знамение - макар че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали божия оракул. След като Данаил оживял след всичките тествания, царят повярвал в силата на Бог.

Според българската традиция на този ден честват и дамите, които имат дребни деца или чакат рожба и по тази причина обичаите са свързани с плодородието. Месят се питки и бременните дами ги раздават на познати, с цел да могат елементарно да добият рожбата си.

Денят на Свети Данаил е обвързван и с Анино зачатие (9 декември). Празниците се възприемат като преходни дни и са свързани с новото начало и подготовката за него. Само три дни след 17 декември църквата уважава и свети Игнатий Богоносец (Игнажден).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР