Българската православна църква почита днес паметта на Св. Иван Рилски.

...
Българската православна църква почита днес паметта на Св. Иван Рилски.
Коментари Харесай

Курбан за здраве в родното село на Св. Иван Рилски

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Св. Иван Рилски. В родното му село Скрино, Кюстендилско, има празненество с обичайния курбан, а стотици поклонници от цялата страна посещават Рилския манастир.

Курбанът за здраве се прави всяка година в Скрино за деня на Свети Иван Рилски в центъра на селото, сподели Георги Мичов , чиновник на общината в Бобошево, който е основен уредник на празника. Раздава се гратис на пристигнали от региона и от цяла Югозападна България стотици поклонници.

Същевременно в Руенската обител игуменът йеромонах Йоан и послушникът Лука, дружно със свещеници от Дупнишката духовна околия отслужват литургия за Отчов ден, деня на Свети Иван Рилски. Много от богомолците стигат пешком до обителта, до която води двукилометров, стеснен и скоро неремонтиран път. Монасите обаче могат да се похвалят с нова облага - съвсем е приключена и към този момент се употребява нова столова в западното крило - за към 100 миряни, които отсядат да опитат от осветената пита или от обредно ядене за празника.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР