Българската православна църква отбелязва Симеоновден. Празникът е в чест на

...
Българската православна църква отбелязва Симеоновден. Празникът е в чест на
Коментари Харесай

Българската православна църква отбелязва Симеоновден

Българската православна черква отбелязва Симеоновден. Празникът е в чест на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. Днес се празнува и християнската Нова година.

На Симеоновден стартира бруленето и събирането на орехите, по тази причина от време на време празникът се назовава и “Симеон брульо”.

Симеон Стълпник се родил през 357 година. Родината му е пограничната област сред Сирия и Киликия, в Мала Азия. Като станал на 18 години, постъпил в манастир, само че все му се коствало, че малко се труди за Христа. Един ден оставил своята бедна и тясна килия, навлязъл във вътрешността в планината, изкачил се високо, намерил комфортно място, усамотил се там.

По-късно си построил място за молитва - тясна килия върху дирек от камъни. Там приемал пристигналите за съвет хора. Свети Симеон прекарал на стълба няколко десетки години. Блажено умрял на 103-годишна възраст.

С празника Симеоновден стартират есенната оран и стопанската нова година.

Шест неща са строго неразрешени през днешния ден. Нищо не се дава назаем и нищо не се изнася от къщата, тъй като по този начин ще се изнесе плодородието. Не се кладе огън, до момента в който не се върне орачът, с цел да се предпазят посевите от пожари. Жените не перат и не простират, с цел да не са празни класовете; неразрешена е всякаква домашна работа, обвързвана с вълна, с цел да не атакуват вълци стадата.

Празникът е прочут и с обичая полазване (Летен полазник) - всички в къщата наблюдават за първия влезнал в къщата - в случай че е богат, значи реколтата ще бъде добра.

На Симеоновден се гадае и какво ще е времето – каквото е в този ден, такова ще е и през януари.

Имен ден честват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР