Българската православна църква отбелязва на 22 октомври Прославление на светите

...
Българската православна църква отбелязва на 22 октомври Прославление на светите
Коментари Харесай

На 22 октомври е голям празник, спазва се строга забрана у дома

Българската православна черква отбелязва на 22 октомври Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски.

Патриаршеска св. Литургия за празника Прославление мощите на св. Патриарх Евтимий Търновски в Бачковския манастир „ Успение Богородично “, ще бъде предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил.

Със особено Патриаршеско и синодално обръщение през 2023 година архиереите на БПЦ оповестиха публично, че откритите при започване на XX в. в Бачковския манастир св. мощи принадлежат на св. патриарх Евтимий Търновски, съобщи БНР.

В тази връзка Св. Синод учреди новия празник в българския църковен календар – „ Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски “.

Мощите на Евтимий Търновски са открити в Бачковската света обител през 1905 година, където той е бил заточен, и учените дълго спориха дали са достоверни.

Архиереите приканват Божия народ да насочва молебствия освен пред иконата на светеца, само че да уважава и неговите св. мощи, които ще бъдат обект на поклонение в Бачковския манастир.

На 22 октомври в църковния календар е и денят на паметта на Свети равноапостолен Аверкий, свещеник Ераполски, Св. мчци Александър еп. и Ираклий боец.

Св. Аверкий е прочут светец, живял през втората половина на 16 век. Той е роден в град Аврения, който в този момент се намира в Турция, и е прочут със своята духовна мощ и лоялност към Христос. Той бил прочут с огромното си въздействие върху популацията и отдадеността си на духовния живот. Свети Аверкий умрял на 22 октомври 1584 година

Днес, както и на всеки различен ден, църквата се опълчва на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и на мързела, завистта, алчността, отмъстителността и отчаянието.

Не започвайте главно разчистване на дома си.

По-добре е да не тръгвате на дълги пътувания, тъй като те няма да донесат наслада. Не би трябвало да предизвиквате кавги или кавги.

На този ден вярващите отивали в храма, с цел да възпламенят свещ и да се помолят за излекуване от разнообразни заболявания. По-добре е да прекарате деня измежду фамилията си, като поканите най-близките си на посетители.

Въпреки огромния празник през днешния ден именици - няма.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР