Българската православна църква излезе с позиция по срещата на президента

...
Българската православна църква излезе с позиция по срещата на президента
Коментари Харесай

Българската църква: Президентът уважи госта си и отстоя позиции!

Българската православна черква излезе с позиция по срещата на президента Румен Радев и съветския патриарх Кирил. Тя е подписана от протоиерей Николай Георгиев от пресцентъра на Светия синод, който е участвал на диалозите в президентството.

Според него Радев се е държал „ като общественик, с почитание към своя посетител, само че и отстоявайки твърдо своите позиции”. Уверил е съветския патриарх, че българският народ в никакъв случай не е преставал да отдава респект и признателност на съветския народ. Но и че сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се под знамената на съветската войска, без значение от неговата народност.

Ето и цялото изказване:

Уважаеми дами и господа,

Искам да внеса изясненост в обърканите послания по отношение на срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, защото персонално присъствах там.

Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се организира с присъединяване на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ.

В своето изявление патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на респект и на други, съгласно него страни.

Президентът Радев с такт и достолепие увери патриарха на Руската православна черква, че българският народ в никакъв случай не е преставал да отдава респект и заслужена признателност на съветския народ, на Руската черква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март.

В същото време, президентът Радев категорично акцентира, че по този начин както Църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се в съветската войска под знамената на император Александър II и умрял за българската независимост, без значение от неговата народност.

Патриарх Кирил самичък предложи да завърши тази тематика, откакто президентът му подсети за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

През целия диалог президентът се държа като общественик, с почитание към своя събеседник, само че и отстоявайки твърдо своите позиции, което мощно впечатли главата на Руската православна черква.

В края на диалога патриарх Кирил насочи благословията си към българския президент, само че последният сподели, че я е получил към този момент с встъпването си в служба от мъдрия Български патриарх Неофит.

Междувременно от Московската патриаршия разгласиха видео от срещата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР