Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света

...
Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света
Коментари Харесай

Днес е Денят на Света Анна - покровителката на семейството, празник на майчинството

Българската православна черква празнува през днешния ден църковния празник Зачатие на Света и праведна Анна, който се празнува и като празник на майчинството.

В православния календар този празник е тясно обвързван с празника на Рождеството на Пресвета Богородица. На него се уважава зачатието на Света Анна - майката на Богородица. Това е денят, в който Света Анна е заченала Пресвета Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос.

Света Анна се счита за настойничка на брака, на фамилията и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и бременните дами. Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и доста тъгували.

Макар и към този момент престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкоз откровени, горещи и всеотдайни, че той извършил молбата им.

Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и й разкрил, че ще роди преблагословена щерка, посредством която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи избавление.

След девет месеца - на 8 септември, фамилията било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария, бъдещата майка на Исус.

В националния календар с изключение на с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта, както и с повишаването на деня.

Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов шанс.

Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и вълшебства. Поверията настояват, че в тази нощ черните вълшебства " хващат ". Затова строго се съблюдават другите забрани: дамите не работят нищо, не трябва да пипат вълна, с цел да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не трябва да излизат от селото, тъй като по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Имен ден честват: Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР