Българската позиция за започването на преговори на Република Северна Македония

...
Българската позиция за започването на преговори на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Генчовска vs Османи: Това не е тенис или футбол

Българската позиция за започването на договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз е ясна и няма по какъв начин да се промени на идния Съвет по Общи въпроси. Отношенията сред нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да приказваме в чие поле е топката.

Това съобщи пред БГНЕС министърът на външните работи Теодора Генчовска във връзка на днешното изявление на македонския външен министър Буяр Османи, че топката е в " полето на България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ ".

" Външният министър на районен съд Македония Буяр Османи доста постоянно излиза по медиите и непрестанно приказва. Това не е тенис мач или футболен мач, с цел да приказваме топката в кой тим е или в кое поле.

Нашата позиция е извънредно ясна, имаме народен консенсус по тематиката. Не знам по какъв по-ясен метод да му го обясня на господин Османи ", съобщи министър Генчовска.

На въпрос дали чака смяна на българската позиция за повдигане на ветото за започване на договаряния на Република Северна Македония на идния Съвет по Общи въпроси, Генчовска сподели:

" Не. Няма по какъв начин нашата позиция да бъде изменена на Съвета Общи въпроси, тъй като няма и такава тематика ".

Тя изрично отхвърли отправените обвинявания от премиера Димитър Ковачевски, че България била взела за заложници Република Северна Македония и Албания.

" Те не си извършват контракта, би трябвало конкретика. Загубихме 5 месеца към този момент в говорене и изявленията. Чакаме да стартират осъществяването на контракта ", сподели Генчовска.

Все още настоявам, че " топката е в полето на България ", сподели по рано през днешния ден на конференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, разяснявайки договарянията с България и упованията ще вдигне ли България блокадата на началото на договаряния на страната с Европейски Съюз до края на френското председателство. Това заяви Българска телеграфна агенция.

" Това, което имахме да кажем, сме го споделили на всички срещи. Дори го формализирахме в разнообразни документи, тъй че не работим по нещо ново от това, което обсъждахме до момента.

Очакваме Република България да има консолидирана позиция на държавното управление какво да прави с този развой. Има връзка, само че няма съответни диалози, чакаме да чуем консолидирана позиция от България ", сподели Османи.

Според него в България също са наясно, че " процесът не може да бъде привързан толкоз непосредствено, т.е. да се предпостави началото на договарянията с завършване на конституционните промени ".

Османи уточни, че на масата има предложение, което той оцени като положително решение, което е компромисно сред настояването на България измененията в Конституцията да бъдат приключени преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз и предлагането на Северна Македония това да стане преди самото участие на страната в Европейски Съюз.

" Мисля, че Република България е наясно с това. Мисля, че по-скоро става въпрос да бъде консолидирана позицията там, с цел да може да бъде обявено на нашето външно министерство ", сподели Османи.

Помолен да разяснява изявлението на българския президент Румен Радев, че " няма да допусне македонизмът да влезе в Европейски Съюз ", Османи сподели, че без да желае да апострофира българския президент, в България има заинтригувани страни, които освен желаят блокирането на началото на договарянията да продължи, само че вероятно това да наподобява, че е по виновност на Република Северна Македония.

" Затова има опити за провокации, които целят да бъдат направени неточности и в последните седмици от този цикъл и в случай че освен ние (Северна Македония), то най-малко да бъдем солидарно отговорни пред Европейски Съюз ", сподели Османи, като добави, че задачата на Република Северна Македония е да бъдат построени правилни връзки с България.

Коментирайки изказването на висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, че в случай че Северна Македония и Албания не стартират договаряния до 30 юни Европейски Съюз ще се сблъска със сериозна рецесия в връзките си със страните от Западните Балкани, Османи посочи, че " това е рецесия на доверие. ".

По думите му изследванията на публичното мнение в страната демонстрират единствено девет % доверие в това, че " Европейски Съюз може да застане зад думата си ", макар че поддръжката за участие в Европейски Съюз остава висока, а силата на европейското обръщение е таман в доверието.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР