Българската позиция се решава в София, а не в Киев,

...
Българската позиция се решава в София, а не в Киев,
Коментари Харесай

Радев заговори едно към едно като Нинова: Българската позиция се решава в София, а не в Киев

Българската позиция се взема решение в София, а не в Киев, сподели през днешния ден президентът Румен Радев. И по този начин едно към едно повтори по-раншно изявление на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. За разлика от предходни свои по-витиевати позиции по тематиката за военна помощ за Украйна, през днешния ден той напряко сподели - " изрично не ". Обяви се и срещу визитата на премиера Кирил Петков в Киев, още веднъж в цялостна естетика с Нинова и Българска социалистическа партия.

Според него преди да потеглят да избавят света, българските политици било добре да погледнат хилядите бедстващи в страната.

По най-актуалната тематика за прекъсването на газа от Русия за България той остро атакува държавното управление като го прикани да каже чии ползи пази - българските или нечии други, и още веднъж вкара претекста за появяването на нов медиатор.

" Правителството би трябвало да отговори на няколко въпроса - за какво единствено на България на Полша се стопира газът? Спира ли се на Австрия, Германия, да речем...Те по какъв начин заплащат и по какъв начин подсигуряват своята енергийна сигурност? Резервиран ли е задоволителен потенциал за доставки от Гърция и други страни? Защото, в случай че не е запазен, ще забележим да загряват, както приказвах преди време, медиатори. Да, вероятно ще намерим различно решение, само че това ще изисква и време, и средства, и значи доста по-високи цени ", разяснява Радев.

След което продължи с наблюдението, че България не е съумяла да обезпечи същинска диверсификация.

И добави: " Това, което става с доставката на газа, ще бъде същински тест за европейската взаимност - по какъв начин Европейски Съюз ще помогне на енергийно най-бедните страни ".

На въпрос дали вижда нужда от оставки думите му бяха: " Правителството дължи отговори на жителите чии ползи обслужва, техните или нечии други ".

" Крайно време е държавното управление да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският интерес и в своята политика се води от българския суверенитет ", продължи той.

Радев се разгласи изрично срещу доставянето на военна помощ за Украйна.

" Това значи стъпка към директното замесване на България в този конфрикт. Виждаме, че апелите за преустановяване на спора, за мир заглъхват. На тяхно място ексалира войнствната изразителност. "

" Излизат към този момент и редица разкрития къде отиват българските оръжия и аз недоумявам по какъв начин министърът на стопанската система ще изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били против войните, че българското оръжие подхранва този спор ", добави Радев.

Той повтори няколко пъти, че България би трябвало да бъде част от напъните за мир, че удължаването на спора носи пагубни последици в доста измерения.

" Ако успеха значи самоизтребление и икономическа разпродажба на Европа, то ние стремглаво вървим в тази посока. "

" Рисковете за България се покачват. Отдавна приканвам за деликатно отношение към този спор, който въздейства директно върху живота и багосъстоянието на българите, изключително на живота на българите в Украйна ", добави.

В коментар за апела на премиера Кирил Петков да се подарява за оръжия за Украйна, Радев обстойно и нашироко изясни той самият какъв брой обича да подарява и какъв брой постоянно го прави. Но за нуждаещи се в България.

" Според мен политици, които губят сензитивност към проблемите на своя народ, не могат да оказват помощ и на други нации... Преди да потеглят да избавят света, българските политици било добре да погледнат хилядите бедстващи в страната ", сподели още като заложи на прочут популистки претекст.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР