Българската педиатрична асоциация е против детска болница да се строи

...
Българската педиатрична асоциация е против детска болница да се строи
Коментари Харесай

Българската педиатрична асоциация е против частен инвеститор да строи детската болница

Българската педиатрична асоциация е срещу детска болница да се строи от частен вложител. Това излиза наяве от позиция, оповестена на уеб страницата на асоциацията, подписана от Проф. доктор Иван Литвиненко, ръководител на УС на БПА.

" От години Българската педиатрична асоциация (БПА) сигнализира редовно и настоятелно държавните институции за потребността и нуждата от цялостна промяна на детското опазване на здравето. Това е и една от главните цели на БПА – детското опазване на здравето у нас да дава отговор на актуалните потребности на обществото ни, да бъде финансирано и контролирано от страната, да бъде построено въз основа на една дълготрайна визия и в действителност да бъде държавен приоритет. Изграждането на национална детска болница е единствено част от тази промяна. Няма по какъв начин да отречем, че понастоящем СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “ значително извършва такива функционалности, като, несъмнено, изпитва остра потребност да има всички нужни звена и нужната материална и техническа база.
Да, България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, която да обезпечава цялостна, сложна, модерна и пълноценна грижа за децата ни! Болница, която да дава отговор на стандартите за модерна детска медицина и на характерните потребности на страната ни. Болница, в която освен да бъдат полагани качествени грижи за дребните пациенти, само че и болница, която да е средище за образование на младите медицински фрагменти и в която да се прави научно-изследователска активност ", написа в позицията на БПА.

" От години казусът с неналичието на такава болница е публично притежание. Министерство на здравеопазването също одобри по принцип нуждата от такава конструкция и даже направи първи стъпки за реализацията й ", безапелационни са от асоциацията.

" В околните дни стана известно, че частен вложител желае да построи детска болница с искания за национална такава. Както излиза наяве, процедурата е в ход и следва да се произнесат здравният министър и Министерският съвет ", оповестяват от БПА. От там слагат и няколко значими въпроса:

" Първо, може ли една частна болница да бъде национална и да подсигурява в дълготраен проект еднакъв достъп на всички български деца?
Може ли една частна болница да организира държавна политика, в който и да е бранш на опазването на здравето и да иззема функционалностите на страната?
Как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще подсигурява качествено здравно обслужване и образование?
Има ли някъде по света национална детска болница, която да е напълно частна? ", питат от БПА.

" Дава ли си някой сметка какъв брой са тесните експерти, обслужващи детската възраст в нашата страна, и какъв брой са нужни за осъществяване на съответните клинични пътеки? Подготовката на такива фрагменти, в това число и усвояването на високоспециализираните действия, изисква доста години… За незадоволителния брой експерти по медицински грижи няма и да разясняваме ", става още ясно от оповестената позиция по отношение на градежа на детската болница.

" Всичко това значи ли, че страната и Министерството на здравеопазването абдикират от прокламирания си приоритет „ Майчино и детско опазване на здравето “? Ако е по този начин, дано да го заявят публично… " приканват от асоциацията.

" Дългогодишният ни опит демонстрира, че субсидирането единствено по линия на НЗОК, изключително при съществуването на предели, лимитира качеството и размера на педиатричната помощ в лечебните заведения. Това е повода неведнъж да сме предложили бъдещата Национална детска болница да има специфичен статут на финансиране, което може да бъде осъществено единствено и само от страната ", изясняват от БПА.

" БПА изрично декларира, че построяването на по този начин мечтаната национална детска болница от частен вложител е недопустимо! Това би трябвало да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че обвързване на страната е да обезпечи допустимо най-високия постижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях. Ако има същински родолюбиви частни вложители, са добре пристигнали да поддържат страната в тази самодейност ", приканват от Българската педиатрична асоциация в своята позиция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР