Българската оръжейна индустрия е в небивал разцвет, защото САЩ от

...
Българската оръжейна индустрия е в небивал разцвет, защото САЩ от
Коментари Харесай

Българското оръжие за Близкия изток - бизнес за милиарди

Българската оръжейна промишленост е в нечуван подем, тъй като Съединени американски щати от години купуват от страната оръжие за милиарди, което препращат към Ирак и Сирия, а детайлностите за това бяха открити по случайност .
Преди години Централно разузнавателно управление на САЩ имаше своя стратегия за образование на сирийските бунтовници, в границите на която ги доставяше и с оръжие. Фактът, че част от това оръжие е идвало от България, се разбра по една чиста случайност, написа немският проверяващ публицист Франк Щир, представен от разнообразни немскоезични издания.
Авторът напомня един драматичен случай отпреди две години, когато на военния полигон Анево американски боец беше раздран от взривила се граната. След извършено следствие, тогавашният боен министър Николай Ненчев отхвърли държавното управление да има нещо общо със случая и посочи, че става въпрос за взаимоотношения сред частна компания и Пентагона.
Две години по-късно към този момент знаем повече по тематиката, написа Щир: „ А точно, че България е значим пазар за Съединени американски щати при набирането на оръжие и муниции за съперниците на режима на Асад в Сирия . Знаем към този момент и името на интервенцията - " Timber Sycamore ". Тя се организира от Централно разузнавателно управление на САЩ още от 2013 година, когато президент беше Барак Обама. Оттогава Съединени американски щати и Саудитска Арабия са закупили в Източна Европа оръжие за стотици милиони долари, което е било трансферирано към Сирия, Ирак и Афганистан, четем на уеб страницата на общественоправната телевизия МДР.

Германските медии цитират и Балканската мрежа на проверяващите публицисти BIRN, както и организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Според тях, набавяните в Източна Европа оръжия за спешните региони са заминавали контрабандно от военновъздушната база в Рамщайн, Германия, без да са били взимани съответните позволения от немското държавно управление.
След като немските управляващи почнали да реагират все по-остро на тези колета, оръжейните доставки траяли да се извършват със самолети или кораби от България и Румъния, настояват от двете организации.
Франк Щир цитира Диляна Гайтанджиева, която във вестник " Труд " разгласява документи от азербайджанското посолство в София, предоставени ѝ от групата " Anonymous Bulgaria ". От въпросните документи излизало, че държавната азербайджанска самолетна компания Silk Way Airlines е направила през последните 3 години близо 350 полета, транспортиращи хиляди тонове оръжия и боеприпаси от Източна Европа най-вече за Близкия Изток. За да се избегнат щателни инспекции, полетите на Silk Way Airlines били представяни като дипломатически колета, четем в информацията на МДР.
А изданията Telepolis и heise.de също се базират на следствията на българската журналистка, която през 2016 разкрила в мазето на една бомбардирана къща в Алепо хиляди ракети „ Град “ и гърмежи, създадени от ВМЗ-Сопот. Heise.de показва още следното: „ Българските заводи ВМЗ-Сопот, „ Арсенал “ в Казанлък и „ Дунарит “- Русе са можели да изнасят своите оръжия, защото полетите на дипломати не подлежат на инспекция. Така те са имали опцията да изнасят солидни количества оръжия, а облагите от това, естествено, не са били декларирани “. Източник на информацията е " Anonymous Bulgaria ".

Немскоезичните издания показват, че още в границите на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) България е била значим оръжеен експортьор - най-вече на лекострелково оръжие и муниции. И преди, и в този момент държавната компания „ Кинтекс “ пласира в чужбина военна продукция на държавните оръжейни фабрики - най-много в страните от Близкия Изток и в Африка, само че също по този начин и в Индия , показва Telepolis. Изданието напомня, че цех „ Арсенал “ в Казанлък има лиценз за производството на именития автомат " Калашников " - AК47.
По данни на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване, през 2016 година българските оръжейни компании са изнесли оръжие и боеприпаси на стойност над 1 милиард евро - с 370 милиона евро повече по отношение на миналата година. Най-големите купувачи на българско оръжие са Ирак, Саудитска Арабия и Съединени американски щати.
Макар че износът на оръжие за райони на военни спорове е неприемлив, увеличеният експорт през последните две години няма по какъв начин да бъде пояснен по различен метод, с изключение на с това, че българските оръжейни производители печелят от продължаващите спорове в Сирия, Ирак и Афганистан , разяснява немският проверяващ публицист Франк Щир.
Материал на Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР