Българската общност в Букурещ отново ще има свой храм, където

...
Българската общност в Букурещ отново ще има свой храм, където
Коментари Харесай

Българската общност в Румъния отново ще има свой храм

Българската общественост в Букурещ още веднъж ще има собствен храм, където да се събира. Румънското държавно управление с утвърждението на румънската патриаршия е дарило терен, на който да бъдат издигнати българска черква и културен дом. Вече има абстрактен план, а първата копка може да се направи при започване на лятото.

Русе

Българската общественост в Букурещ е имала парцели с учебно заведение, храм и посолство – документи за това има още от 19 век. Преди 60 години собствеността е била преотстъпена на румънската страна, като в подмяна е трябвало да бъде издигната българска черква.
Н.В.Пр. Наум – Русенски митрополит: За страдание там в този момент има построена една бензиностанция и един бул. и за наличието на този терен припомня единствено една паметна плоча, поставена на един блок в съседство.
Като отплата сънародниците ни в Румъния получават правото да употребяват за богослужения храма „ Свети Илия ”, само че преди 10 години българският духовник там е бил заставен да напусне. И българската общественост остава без средище, което е една от огромните им болки.
Проф. Лука Велчов, ръководител на Демократичния съюз на българите в Румъния: Българите вземат участие за построяването на десетки църкви. За страдание, в наши дни българите в Букурещ нямат лична черква. Надявам се да стане.
Отдавна лелеяната фантазия е напът да се сбъдне. Новата черква в Букурещ ще се намира в централната част на румънската столица. Теренът от 2 500 квадратни метра е възложен безплатно. До този миг се стигна след диалози на държавно равнище с присъединяване на двете патриаршии. Храмът ще носи името на свети Йоан Рилски.
Н.В.Пр. Наум – Русенски митрополит: Светият синод на нашата черква счете за най-уместно да бъде един български светец, доста прочут и ненапълно чужд на румънската общност и на румънските християни. Тези, които са пътували из България, добре познават свети Йоан Рилски.
Предстои да се реши въпросът с финансирането. Нашето държавно управление и българската общественост в Румъния към този момент са декларирали подготвеност да подкрепят построяването на новия, толкоз дълго чакан храм.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР