Българската общност в Белгия присъства не само символично в обществения

...
Българската общност в Белгия присъства не само символично в обществения
Коментари Харесай

Радев и Йотова се срещнаха с българи в Брюксел

Българската общественост в Белгия участва освен алегорично в публичния живот на страната. Вие пренасяте в сърцето на Европа нашата еднаквост, вековна просвета, обичаи и нематериалност.

Това съобщи президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила на среща в Брюксел с представителите на българската общественост в Белгия, оповестиха от прессекретариата на президента. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова. „ Срещаме се с нашите сънародници, където и да отидем по света. Това е освен наше обвързване, само че и голямо наслаждение, тъй като вие сте най-хубавите ни посланици по света “, акцентира президентът.

По думите на президента тази година е белязана от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, а това значи неизбежно и фокусиране на вниманието върху България – с изключение на върху политическите процеси, диспути и административните формалности, само че и върху нашите обичаи и история. „ Заедно с вас носим призванието да покажем най-хубавото като българи и европейци “, уточни президентът.

Държавният глава благодари на сънародниците ни и на културните организации в Белгия, на Българската православна черква, на най-старото българско учебно заведение „ Пейо Яворов “, на учебните заведения в Гент и Антверпен, както и на фолклорните танцови сформира, за поредните им старания за запазване на българщината.

В отговор на въпрос за идните събития в страната ни, свързани с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България, президентът уточни, че във връзка националните празнувания на Трети март следва посещаване в България на съветския патриарх Кирил.

Запитан за геополитическите измерения на Европейската сигурност, президентът Радев акцентира, че с изключение на ограниченията за въздържане и създаване на отбранителни качества, Европа би трябвало да води разговор с огромните си съседи - и с Русия, и с Турция. Държавният глава акцентира, че приветства този разговор, както и редица европейски водачи. „ Не би трябвало да търсим борбата, би трябвало да търсим къде са конфликтните връзки и проблемите, да ги решаваме посредством разговор, да понижаваме риска, с цел да подсигуряваме мирна и постоянна Европа “, съобщи Румен Радев.

В отговор на въпрос за основаването на огромна интернет-платформа, която да свързва България и сънародниците ни зад граница, вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира, че за нейното създаване разчита на поддръжката на основания Обществен съвет при президентската институция, на академични преподаватели, членове на Българска академия на науките, публицисти и общественици. „ Разбира се, стъпваме на тактиката, която към този момент е била призната от българската страна преди повече от две години и половина, тъй като считаме, че положителните неща, които са направени не трябва да бъдат забравени, а да бъдат надграждани “, добави вицепрезидентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР