Българската независима енергийна борса публикува на интернет страницата си правилата

...
Българската независима енергийна борса публикува на интернет страницата си правилата
Коментари Харесай

БНЕБ публикува правилата за работа на организиран борсов пазар на еленергия в сегмента за двустранни договори


Българската самостоятелна енергийна борса разгласява на интернет страницата си разпоредбите за работа на проведения борсов пазар на електрическа сила в сегмента Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа сила чрез двустранни контракти (ЦПДД). Те съдържат опциите за опериране, процедурите за регистрация, отстраняването и изключването на търговски участник, достъпа до комерсиална платформа и прочие, както и уточнения за прилаганата терминология. В документът се коментира, че пазарът е проведен от оператора в сходство с енергийния закон, както и, че Централизираният пазар за двустранни контракти е основан за даване на опция на всички регистрирани търговски участници да търгуват артикули с друг период на доставка по транспарантен и недискриминационен метод.

На ЦПДД ще се оферират на комерсиалните участници артикули с разнообразни товарови профили и с разнообразни периоди на доставка, ангажират се в разпоредбите от БНЕБ, а измежду главните правила се показва неприкритост, бистрота и образуване на референтни цени за всички търгувани артикули. Сред правилата, за равнопоставеност и бистрота е залегнал и уговорката идните търгове на ЦПДД да се оповестяват по едно и също време за всички търговски участници посредством комерсиалната платформа и да се разгласяват на интернет уеб страницата на оператора.

В разпоредбите се изясняват условията по процедура за регистрация на ЦПДД.

Документът третира и действието на Стандартизираният контракт за покупко-продажба ва електрическа сила (СДППЕЕ).
В специфичен раздел се уреждат събитията за премахване и изключване на търговски участник, както и отдръпването от централизираният пазар за двустранни контракти, гаранционните обезпечения и прочие В девета глава е обяснена и организацията на търговията на пазара за двустранни контракти.

Търговските участници могат да подават предложения за покупка и/или продажба на електрическа сила на екран „ Continuous trading “ и екран „ Hourly products “, като съгласно обясненията в разпоредбите, цените и количествата на към този момент подадени предложения са забележими посредством електронната система за търговия.
Минималното оферирано количество е с мощ от 1 МВт. Минималната стъпка за количество при подаване на офертата е с мощ от 1 МВт. Минималната офертна цена е 0,01 лева./МВт, а минималната цена при подаване на оферта е 0,01 лева./МВт.

Срокът на доставка е 1 час в деня, идващ деня на търговия.

В Правилата се разясняват периодите за подаване на предложения за търгуване от един ден до две календарни години.
С цел бистрота операторът в лицето на БНЕБ се ангажира с всекидневно издание на интернет страницата си на информация за идните търгове и за всички подписани покупко-продажби. В документът се урежда действието при форсмажор, както и интелектуалната благосъстоятелност на информацията. В текстовете във връзка с публичността е записано правото на оператора за прилагане на информацията.
Промените в Правилата влизат в действие 7 (седем ) дни от публикуването им на страницата на оператора, се споделя още в заключителните текстове на документа, в който се изясняват още събитията за провокираните промени.

Правилата могат да бъдат открити на страницата на БНЕБ: http://www.ibex.bg/bin/documents/402_file.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР