Българската научна общност има важен принос в развитието на овощарството

...
Българската научна общност има важен принос в развитието на овощарството
Коментари Харесай

Зам.-министър Джиков: Българската научна общност има важен принос в развитието на овощарството в Европа

Българската научна общественост има значим принос в развиването на овощарството в Европа. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков във връзка отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Института по зарзаватчийство в град Пловдив. По думите му, значимо е науката и практиката да вървят ръка за ръка. „ Науката би трябвало да основава продуктите, от които земеделските производители имат потребност ”, добави той.

Заместник-министър Джиков уточни, че развиването на родното селско стопанство е тясно обвързвано с виновния труд на научните експерти, които подкрепят практиката за фермерите. „ Академичният опит, прибавен в аграрния бранш, основава инструментите на модерното земеделие с опция за въвеждане на нови технологии и модерни модели на произвеждане “, добави той.

„ Държавата предизвиква нововъведенията и корпоративните вложения и в този смисъл ще разчитаме на капацитета на научната общественост, който несъмнено е на високо ниво “, сподели Тодор Джиков.

Аграрният заместник-министър уточни още, че в последните 30 години ръководещите, които са насочвали политиката в земеделието, са длъжници на науката и подчертава, че се надява това да се промени, тъй като академичната общественост подкрепя устойчивото развиване на бранша. Според него един от проблемите на страната ни е демографската рецесия и обезлюдяването в селските, планинските и полупланинските региони, които съставляват 44% от територията на страната. „ Именно земеделието може да понижи темпа на обезлюдяване, даже да сътвори противоположна наклонност към завръщане на хората по тези региони “, посочи Тодор Джиков. Той смята, че е скъпо и не доста дейно да правиш инфраструктура и да създаваш предприятия в тези региони, а стопански е доста по-изгодно да насочим вярно политиката, тъй че земеделието да е водещ фактор.

В умозаключение заместник-министърът акцентира, че Министерството на земеделието поддържа работата на научната общественост и в частност на Института по зарзаватчийство, и се надява в бъдеще положителните партньорски взаимоотношения и сполучливо съдействие да продължат, което да подкрепя устойчивия прогрес на бранш земеделие.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР