Българската национална телевизия е в практически фалит, а ситуацията е

...
Българската национална телевизия е в практически фалит, а ситуацията е
Коментари Харесай

Кошлуков обяви, че БНТ е в практически фалит и се дистанцира от предишното ръководство

Българската национална телевизия е в на практика банкрут, а обстановката е сериозна. Това заяви краткотрайно изпълняващият длъжността на общоприет шеф на публичната телевизия Емил Кошлуков пред Съвета за електронни медии. Днес той показа пред медийния регулатор доклада за програмната активност и финансовото положение на Българска национална телевизия за интервала март - май 2019 година, до момента в който малкия екран още беше под управлението на Константин Каменаров, съобщи " Медиапул ".

Кошлуков прикани държавното управление да избави медията и се дистанцира от решенията, взети по време на мандата на Каменаров, който през есента на 2018 година го назначи за програмен шеф на Българска национална телевизия 1. Кошлуков съобщи, че действителните отговорности на публичната телевизия сега са 37 млн. лева , от които 30 млн. лева са за подписани контракти за спортни излъчвания и права. По негови думи до края на 2019 година бюджетният недостиг ще нарасне до 44 млн. лв.. Той посочи, че откогато краткотрайно извършва длъжността общоприет шеф на малкия екран, е съумял да ограчи недостига с сред 8 и 9 млн. лева посредством прекъсване на публични поръчки, преустановяване на контракти за закупуване на стратегии и реклами и публични поръчки, които назова " съмнителни ".

Кошлуков означи, че Българска национална телевизия е закупило правата на Световното състезание по футбол, само че по-късно не е съумяло даже да преполови разноските с реклама. За него това е знак, че малкия екран не се нуждае от тези стратегии. Най-скъпите стратегии пък са вътрешната продукция " Референдум " поради " тежък и безценен " контракт със социологическа организация ( " Алфа рисърч " - бел. ред.) и външната продукция " Стани богат ", която може и да е най-гледана в ефира на малкия екран, само че коства 4.4 млн. лева, от които с реклама се покриват едвам 10 %.

Кошлуков разяснява, че в Българска национална телевизия се е получило предупредително писмо от УЕФА, че ще спрат излъчването на една от финалните срещи на шампионата . " Хем ще ни осъдят да си платим неустойките, хем няма да предаваме нищо. А какви са неустойките и техните юристи, не е за разправяне ", сподели той.

Кошлуков твърди, че всички решения са вземани от Управителния съвет на Българска национална телевизия, само че самият той нямал общо с всичко това. На фона на сериозната обстановка бил поръчал правни и експертни разбори на договорите. Кошлуков посочи, че в тях има " притеснителни неща " и че малкия екран дължи на данъкоплатците бистрота.

На въпрос на Бетина Жотева от Съвет за електронни медии къде е бил през цялото това време, в случай че е бил програмен шеф на Българска национална телевизия 1 , Кошлуков отхвърли каквато и да било отговорност за пазаруване на стратегии. Пред Съвет за електронни медии той сподели, че в този момент за пръв път се е срещнал с договорите. Ако информацията стане обществена, ще се разбере кои външни продуценти са били толерирани от предходното управление на малкия екран, което на собствен ред е нараснало и разноските на малкия екран, беше безапелационен той.

От управата на Българска национална телевизия сигнализираха, че отговорностите, които би трябвало незабавно да бъдат изплатени, са в размер на 27 млн. лева Извън това текат лихви за просрочени отговорности по контракти с частната компания НУРТС, която е виновна за разпространяването на малкия екран.

Членовете на Съвет за електронни медии означиха, че отговорностите на Българска национална телевизия са основно към снабдители и оповестиха, че финансовият доклад ще бъде оповестен както на страницата в интернет на публичната телевизия, по този начин и на тази на медийния регулатор. Така всички претенденти за поста общоприет шеф на Българска национална телевизия ще могат да се срещнат с ситуацията.

Юристката на Българска национална телевизия Зина Трифонова и член на управата й назова чуването " обществен линч ". Според нея закупуването на правата за спортни излъчвания като международното състезание по футбол и олимпиади е обвързване на една социална телевизия . Тя разгласи, че подава оставка и в края на съвещанието връчи на Кошлуков ръчно подписано заявление.

Бюджетът на Българска национална телевизия за 2019 година е 67.7 млн. лева Емил Кошлуков е един от претендентите за поста общоприет шеф на Българска национална телевизия. За мястото се борят още Сашо Диков, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Стоил Рошкев, Явор Симов и Радостслав Главчев. Вчера стана известно, че до чуване няма да бъде позволен Кръстю (Къци) Вапцаров.

Съвет за електронни медии ще избере новия общоприет шеф на Българска национална телевизия на 5 юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР