Българската народна банка пуска в обращение от 1 ноември нова

...
Българската народна банка пуска в обращение от 1 ноември нова
Коментари Харесай

БНБ пуска нова банкнота от 50 лв.

Българската национална банка пуска в обращение от 1 ноември нова българска банкнота и серия от 50 лева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тя е с нови отбрани, изображения и е направена от висококачествена банкнотна хартия, тонирана в бледорезедав цвят, с лаково покритие. Банкнотата има и знак за незрящи жители, който съставлява релефно изображение на два идентични срещуположни ориентирани триъгълника, намиращи се един под различен в долния десен ъгъл от лицевата страна на банкнотата.

Има и спомагателен знак за незрящи, състоящ се от четири дебели и седем тънки релефни линии, ситуирани под ъгъл вляво и вдясно върху лицевата страна на банкнотата.

„ В новата петдесетолевка се резервират главните детайли и дизайн. Всички нови детайли са за увеличение на сигурността. Нямаме промени в портрети, персони, в цветове, главно вкарваме нови защитни детайли, както и детайла с лакиране, който цели повишение на живота на банкнотата и понижаване на разноските за поддържане “, съобщи подуправителя на Българска народна банка Калин Христов и добави, че следващата година 20, 10 и 5 лв. също ще бъдат издадени.

Главният касиер на Българска народна банка Стефан Цветков показа детайлно суперзащитите на втората банкнота от новата серия банкноти.

„ Нова холограмна лента с оптични резултати, редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на птица и на падащ Икар, пъстър холограмен портрет на Пенчо Славейков, книга, която трансформира цвета си от златисто към зелено при смяна на ъгъла на наблюдаване. Наблюдава се динамичен резултат „ пламък “ с смяна на цвета от златисто към зелено и обемно триизмерно изображение на цифрата 50, отпечатано с изменящо цвета си мастило с динамичен резултат „ пламък “, което при смяна на ъгъла на наблюдаване се трансформира от златисто към зелено “, уточни Цветков и добави, че в хартията е вградена осигурителна нишка, на която е изписано „ Българска народна банка 50 “ и също трансформира цвета си.

Банкнотата има и воден знак с висока резолюция.

„ Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Пенчо Славейков. Изображенията се следят и от противоположната страна на банкнотата “, добави още той и уточни, че в горния край от лявата страна на холограмната лента е скрития знак на цифрата 50.

В банкнотата са заложени и текстове с името на Пенчо Славейков, които се виждат при смяна на ъгъла на наблюдаване на банкнотата.

Стана ясно, че банкнотите от 50 лв., емисия 1999 година и 2006 година остават в обращение дружно с новите петдесетолевки.

„ От новите банкноти са отпечатани 31 млн. бройки. Какъв брой ще бъдат публикувани зависи от поръчките на банките. Спрямо съществуващите 143 млн. е една пета “, уточни Калин Христов.

Попитан дали се планува появяването на банкнота с номинал 200 лева, Христов сподели, че към този момент това не се разисква, защото огромна пораства броят на електронните заплащания, за сметка на заплащането в брой.

„ Банкнотите имат още преимущество, което се пропуща – тя е механизъм, при който незабавно получаваш заплащането. Електронните заплащания се борят да доближат тази експедитивност “, разяснява подуправителят на Българска народна банка и акцентира, че броят на банкнотите ще продължава да порастват. Стана ясно още, че не се планува и премахването на монетите от 1 и 2 стотинки, защото това дава знак за идна инфлация, а също по този начин ще бъде нужна и смяна на софтуерите. Христов добави, че и те нарастват като брой. Той разяснява още, че издаването на нови банкноти, не значи, че влизането на страната ни в Еврозоната ще се забави и акцентира, че печатането им се прави в осъществяване на закона и в посока гарантиране на тяхната отбрана и сигурност, защото способите се трансформират.

Подуправителят сподели, че най-често се фалшифицират банкноти с номинал 20 и 50 лева, само че равнището на този брой е пренебрежимо невисок.

“От началото на месеца са оповестени 115 бройки от 50 лева за неистинен. При 143 млн. в обращение това е най-малък дял ”, съобщи още той и добави, че при еврото опитите за фалшификации ще са в пъти по-големи. Христов уточни, че е имало и опити за подправяне на монети от 2 лева, които обаче доста елементарно се засичат и като цяло е неизгодно да се фалшифицират.

Предстои и стартирането на информативен клип, който ще опише на жителите за новата банкнотата и нейните отбрани. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР