Българската народна банка повиши основния лихвен процент (ОЛП) и от

...
Българската народна банка повиши основния лихвен процент (ОЛП) и от
Коментари Харесай

Лихвеният цикъл се обърна: БНБ повиши основния лихвен процент

Българската национална банка увеличи главния лихвен % (ОЛП) и от 1 октомври той става 0.49%. Това е най-високото му равнище от месеците към финансовата рецесия – през декември 2009 година той бе 0.55%.

Ходът на централната банка идва след шест години, в които размерът на главната рента бе неизменен на равнище от 0.00%. Цикълът на намаляването му стартира още от януари 2009 година От ноември същата година той е твърдо под 1%.

Ходът на Българска народна банка идва, откакто в последните месеци редица водещи централни банки по света усилиха своите съществени лихви. В това число влиза и Европейската централна банка, която евентуално ще продължи напъните си за изстудяване на инфлацията с ново придвижване нагоре по-късно този месец.

В България наложеният от Българска народна банка лихвен % няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите, защото те се дефинират най-вече от лихвените равнища, открити от Европейската централна банка.

С увеличението на главния лихвен % обаче ще се усили законната рента за веселба, която се образува като общ брой от ОЛП и 10 пункта. Така от 10% сега лихвата за веселба ще се усили на 10.49%.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР