Българската народна банка остана без нов управител, след като Народното

...
Българската народна банка остана без нов управител, след като Народното
Коментари Харесай

Депутатите порязаха мераците на Каримански за шеф на БНБ

Българската национална банка остана без нов шеф, откакто Народното събрание не поддържа единственият претендент за поста - Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

Първото гласоподаване протече без присъединяване на втората по величина парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които неодобряваха избора. Въпреки изявената привидна поддръжка към мераклията за Българска народна банка, те избраха да не показват нито една от вариантите - “за”, “против” или “въздържал се”. След това Тома Биков изясни, че депутатите просто са желали да видят дали обединението е постигнала единодушие и единение в дейностите си, съобщи telegraph.bg.

При прегласуването го поддържаха единствено Има Такъв Народ и Движение за права и свободи. От ГЕРБ обачесе въздържаха, макар поръчките си за поддръжка. Ключово беше и какво решение ще вземе най-малката парламентарна група в Народното събрание - "Възраждане ".Техните депутати обаче бяха срещу и по този начин двете опозиционни политически силиопределиха с гласовете си ориста на Любомир Каримански. Така с 59 гласа "за ", 36 - "против " и 140 - "въздържал се " не ръководещите, а опозицията имашефиналната дума в избора за гуверньор.

След гласуването Каримански изрази разочарованието си от нападките, които получи до момента в който се бореше за управителското място. Обясни, че е получил умен политически урок. Заяви, че мнозина са му споделили в персонален диалог, че го поддържат, само че не могат да гласоподават за него поради политическо решение.

“Явно е по-важно преследването на сметката, а не продължаването на промяната”, разяснява депутатът. Той уточни, че е бил два пъти ръководител на финансовата комисия и през ръцете му са минали бюджети за към 60 милиарда лева и болшинството му е гласувало тогава доверието си. Твърдели, че е честен и трудолюбив.

Когато се кандидатирал за шеф обаче, против него се изляла “помия”, уточни с оскърбление той. Оплака се, че е бил обект на напън и неведнъж са се опитвали да го принудят да се откаже от поста.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР