Българската народна банка определи от 1 май основният лихвен процент

...
Българската народна банка определи от 1 май основният лихвен процент
Коментари Харесай

БНБ повиши основната лихва, кредитите ще поскъпнат

Българската национална банка дефинира от 1 май главният лихвен % да е 2,77 на 100 при 2,47 предишния месец. На процедура този индикатор е единствено механически, само че е ясно доказателство за придвижването на лихвите нагоре.

Припомняме, че в края на предходната седмица Българската национална банка разгласи първото от години повишение на така наречен наложителни минимални запаси за комерсиалните банки. Целта на упражнението е внезапно стягане на кредитирането. Причината - много бавната трансмисия на прекачване на политиката на битката с инфлацията посредством нараснали лихви на Европейската централна банка към България.

Това значи, че по този начин наречените буфери на банките у нас се поддържат, с цел да защитят системата при проблем, само че и могат да се употребяват като антиинфлационно средство. Когато процентът на буфера се усилва, банките би трябвало да отделят повече от своите пари в него и по този начин да свият размера на средствата, които могат да провиснал като заем.

Свитото кредитиране охлажда стопанската система, забавя търсенето и оттова - забавя инфлацията. В момента Българска народна банка усилва размера на парите, които банките би трябвало да задържат в нейните трезори, с цел да не не престават да ги изливат под формата на заеми.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР