Българската народна банка е реализирала солидна доходност от управлението на

...
Българската народна банка е реализирала солидна доходност от управлението на
Коментари Харесай

БНБ с много добра новина за всички нас

Българската национална банка е осъществила солидна рентабилност от ръководството на интернационалните валутни запаси на страната за първи път от години и с помощта на това ще внесе 660 млн. лева в Бюджет 2024, заяви пред депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание шефът на Българска народна банка Димитър Радев. По закон централната банка превежда голямата част от осъществените остатъци в бюджета си за разноски на държавното управление.

Управляваните от Българска народна банка интернационалните валутни запаси на България са достигнали рекордната сума от близо 82 милиарда лева към 29 декември 2023 година, само че по последни данни към 5 януари са 68.7 милиарда лева (около 35 милиарда евро). 92% от тях са вложени в принадлежности в евро, а 7% - в злато.

Преди години Българска народна банка превеждаше солидни суми в бюджета, само че след началото на " епохата " на негативните лихви тази наклонност спря и в последните години преводите бяха на равнище 0 лева След превръщане на курса в паричната политика в света към стягане, лихвите на водещите централни банки се покачиха с невиждана в историята скорост, което докара до " облага " за Българска народна банка.

Окончателният отчет на банката за ръководството на запасите през 2023 година ще се разгласява в края на април, само че от полугодишния доклад излиза наяве, че постигнатата рентабилност за първото полугодие е 1.14%.

" Този резултат се дължи основно на позитивните лихвени нива по депозитите от началото на годината, предоставени при първокласни задгранични банки, както и на позитивната рентабилност на деноминираните в евро облигации с високо кредитно качество, в които е вложена главната част от валутните запаси на Българска народна банка ", написа в доклада на Българска народна банка.

Димитър Радев изясни, че след влизането на България в еврозоната " облагата " за държавния бюджет доста ще се усили, тъй като страната ще получава взаимен на присъединяване си в капитала на Европейската центална банка приход от прихода на Евросистемата.

Преките разноски за влизането на България в еврозоната ще са към 1 милиарда евро – 100 млн. евро присъединяване в капитала на ЕЦБ и към 900 млн. евро за складиране на запаси, сподели още Радев.

Останалата част от интернационалните валутни запаси на България няма да се харчи, стана ясно по време на съвещанието на комисията. Част от сумата ще се редуцира по естесвен метод – да вземем за пример банките ще си приберат назад забележителна част от наложителните запаси, които в еврозоната са на доста по-ниско равнище.

Бюджетната комисия утвърди на първо четене историческия нов Закон за Българска народна банка, който ще анулира настоящият над 25 години у нас валутен ръб, с цел да го размени с участие в европейския паричен съюз – еврозоната. Близо четвърт век България на практика нямаше независима парична политика, макар че Българска народна банка и до през днешния ден разполага с значими принадлежности да въздейства върху финансите на страната.

Още предходната година в централната банка е основано ново звено, което ще дава отговор за паричната политика, сподели Радев, представен от mediapool.

Управителят на Българска народна банка пое ангажимент да огранизира разяснителна конференция за медиите за новите функционалности, които ще има българската централна банка от момента на влизане на страната в еврозоната.

" Аз персонално си припомням, че преди 25 години, когато въвеждахме валутния ръб в България, имахме същите разногласия в бюджетната комисия. Преобладаваха страховете, а рецензиите бяха 90% от полемиката, само че в този момент надали има политик, който да се съмнява, че валутният ръб е едно от най-успешните политически решения ", разяснява ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев, който дружно с Румен Гечев от Българска социалистическа партия и самият Димитър Радев са измежду директните участници в събитията от преди четвърт век.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР