Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в

...
Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в
Коментари Харесай

БНБ отрече да е изготвяла доклад, според който България не е готова за влизане в еврозоната през 2024 г.

Българската национална банка (БНБ) отхвърли да е изготвян отчет, в който се твърди, че страната ни не е подготвена за присъединение към еврозоната през 2024 година. Това излиза наяве от позиция на Централната банка, изпратена до БНР.

Позицията е в отговор на питане на Българското национално радио  за достоверността и характера на текстовете, представени през седмицата от водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. Според неговото тълкувание на тези текстове може да се направи извода, че страната ни не е подготвена за въвеждане на единната европейска валута в целевия небосвод

Освен него, и Румен Гечев от Българска социалистическа партия се базира на сходни текстове, само че акцентира, че става дума за „ проектодоклад “.

Българска народна банка удостоверява фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото точно с целева дата 1 януари 2024 година.

Централната банка прецизира, че не е изготвяла Анализ за резултатите от въвеждането на еврото, който да е утвърден от Управителния съвет и да бъде публично входиран в Народното събрание.

От БНР показват, че още на първата страница на цитираните текстове е  страница е изписано с огромни букви, че това е „ работен вид към 25.10.2022 “ и е създаден от експертна група, без да е одобряван от управлението на централната банка, както и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.

От Българска народна банка са безапелационни, че не съществува подобен „ отчет на Българска народна банка “.

Обсъжданите в общественото пространство текстове - предоставени за бистрота и отбягване на спекулации по тематиката - са работни версии, направени от специалисти на Българска народна банка като част от активността на работна група " Макроикономически разбори и обществени финанси " към Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната “, разясняват от централната банка.

„ Българска народна банка е фокусирана върху осъществяването на дилемите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 година за ускорение на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 година “, се акцентира в позицията на централната банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР