Българската народна банка (БНБ) определи по-нисък размер на основен лихвен

...
Българската народна банка (БНБ) определи по-нисък размер на основен лихвен
Коментари Харесай

Основната лихва в България тръгна надолу

Българската национална банка (БНБ) дефинира по-нисък размер на главен лихвен % за януари. Простата годишна рента действително не се дефинира от централната банка, а се образува на база лихвените равнища при действително подписаните покупко-продажби от комерсиалните банки.

Тоест, до момента в който в съвсем целия свят лихвите се повишават, в България те падат. Това е главно при ипотечните заеми, при които лихвите остават рекордно ниски макар покачването на главните лихви в Съединени американски щати и Европа.

Сега Българска народна банка оповестява, че главната рента в България се пресмята на 3.79%, до момента в който през декември тя беше 3.8%. Това е първото месечно покачване за повече от година. За последно имаше растеж през септември 2022 година

Нивото на съществена рента, която постоянно работи от първия до последния ден на съответния месец, въздейства върху равнището на законната рента за веселба както за физически лица, по този начин и за бизнеси. Тя се образува като общ брой от ОЛП и 10 пункта.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР