Българската народна банка (БНБ) очаква в близките месеци ръст на

...
Българската народна банка (БНБ) очаква в близките месеци ръст на
Коментари Харесай

БНБ очаква до месеци връщане на икономиката до нивата преди пандемията

Българската национална банка (БНБ) чака в околните месеци растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) до равнищата отпреди пандемията. Това се вижда от прогнозата на институцията, записана в постоянния тримесечен " Икономически обзор ".

През четвъртото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година банката чака външното търсене на артикули и услуги да нарасне доста на годишна база в сходство с интернационалната обстановка, както и като резултат от ниската база през съответните интервали на миналата и на настоящата година.

Основно допускане на специалистите на Българска народна банка при правенето на прогнозата, обвързвано с развиването на пандемията от COVID-19, е, че отрицателните макроикономически резултати от противоепидемичните ограничения в страните от еврозоната ще са лимитирани поради последователното адаптиране на държанието на икономическите сътрудници към тях.

През първите седем месеца на 2021 година се регистрира стесняване на остатъка по общото салдо на настоящата и финансовата сметка на България по отношение на същия интервал на 2020 година основно вследствие на по-големия недостиг по комерсиалния баланс и по публикацията " примитивен приход, нето ".

През четвъртото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година Българска народна банка чака остатъкът по общото салдо на настоящата и финансовата сметка в % от Брутният вътрешен продукт да се увеличи по отношение на края на 2020 година Основно въздействие за това ще имат нарастването на остатъка при търговията с " други услуги ", при които се предвижда продължение на следената от началото на годината наклонност, както и предстоящите по-високи чисти доходи от услуги, свързани с пътувания.

През първите осем месеца на годината депозитите на неправителствения бранш в банковата система продължиха да нарастват със относително високи темпове, за което способстваха ускореното повишаване на приходите от труд и продължаващото поддържане от семействата на спестявания с защитен претекст, както и към момента лимитираната капиталова интензивност на компаниите, показва институцията, представена от Българска телеграфна агенция.

От март годишният напредък на заема за частния бранш следва наклонност към гладко ускорение най-много под въздействие на мощната възходяща динамичност при заемите за семейства, написа в разбора на Българска народна банка.

Експертите на централната банка чакат в околните месеци растежът на депозитите на неправителствения бранш едва да се забави в сходство с плануваното повишаване на частното ползване. Предвижданото последователно възобновяване на капиталовата интензивност, позитивните вероятности за пазара на жилища и запазващите се ниски равнища на лихвените проценти ще благоприятстват растежа на кредитирането за частния бранш, написа в разбора.
През четвъртото тримесечие Българска народна банка чака инфлацията да продължи да се покачва, след което растежът й да се забави при започване на 2022 година в сходство с техническите допускания за по-слабо повишаване на годишна база на храните и на петролните артикули на интернационалните пазари по отношение на съответния интервал на 2021 година

Рисковете пред тази прогноза се правят оценка като насочени към по-силно повишаване на цените от заложеното в базисния сюжет и произтичат основно от опцията да се резервира възходящата наклонност при цените на електрическата енергия, природния газ и други съществени първични материали.

Допълнителен риск за осъществяване на по-висока от плануваната инфлация произтича от вероятността компаниите да подхващат нараствания на заплатите на чиновниците като индексация по отношение на ускореното повишаване на потребителските цени и да пренесат това нарастване в крайните цени, вследствие на което резултатите от настоящото усилване на инфлацията да бъдат по-продължителни във времето, написа в разбора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР