Българската народна банка (БНБ) е готова да затегне контрола си

...
Българската народна банка (БНБ) е готова да затегне контрола си
Коментари Харесай

Българинът тегли до 180 хил. лв. заем за жилище

Българската национална банка (БНБ) е подготвена да затегне контрола си върху комерсиалните банки в страната, на фона на увеличаващата се кредитна интензивност. Това излиза наяве от думите на гуверньора Димитър Радев в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България.  

" Запазващият се мощен напредък на жилищните заеми към края на 2023 година основава условия за повишение на задлъжнялостта на семействата, въпреки и от относително ниско ниво, и за бързо струпване на кредитен риск в салдото на банковата система, което може да наложи използването на спомагателни макропруденциални ограничения от страна на Българска народна банка през 2024 година, като да вземем за пример налагането на редовно равнище на условия към кредитополучателите, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми за семействата ", казва шефът на Централната банка.

По думите му този риск може да бъде заздравен и от други евентуални провокации пред банковия бранш през актуалната година, като да вземем за пример закъснение на предстоящото възобновяване на европейската стопанска система и изстудяване на пазара на труда, съчетани с продължаваща релативно висока инфлация, възходяща дългова тежест и по-висок дял на необслужваните заеми.

" Материализирането на тези провокации би оказало напън върху облагите на банките, чиито обилни растежи през 2023 година се дължат в немалка степен на еднократни резултати, в това число от забавянето на преместването на по-високите лихви по заемите върху лихвите по депозитите ", акцентира Радев. Следователно, еднократните позитивни резултати за рентабилността би трябвало да се употребяват на първо място за създаване на спомагателни буфери през 2024 година, безапелационен е още той.

Българска народна банка, от своя страна, има подготвеност да влияе в допълнение върху кредитната активност у нас както посредством цялостния набор от принадлежности на макропруденциалната политика, по този начин и посредством лимитираните принадлежности на паричната политика, с които разполага.

" Целта на тяхното потребление при нужда би била двупосочна: поддържане на буферите в банковата система на съответно ниво и евакуиране на спомагателна ликвидност, което би основало предпоставки за понижаване на потребителското търсене и на кредитирането, а по този метод и за угнетяване на инфлацията и  увеличение на вероятността за осъществяване на критерия за конвергенция, обвързван с ценовата непоклатимост ", обобщава гуверньорът.

Жилищните заеми с 20% растеж

През ноември 2023 година заемите за семействата са достигнали 38.041 милиарда лева, като по отношение на същия месец на предходната година те се усилват с 14.9 на 100. Същевременно жилищните заеми са възлизали на 19.494 милиарда лева, нараствайки на годишна база с 20 на 100, демонстрират данните на Българска народна банка.

Анализът на агрегираните данни за банковата система в тримесечното издание " Банките в България " демонстрира, че междинният размер на новоотпуснатите заеми, обезпечени с жилищен неподвижен парцел, стабилно се покачва - от 156 хиляди лева приблизително за 2022 година до 180 хиляди лева през третото тримесечие на 2023 година под въздействие на повишаването на жилищните парцели. Дълговата тежест през 2022 година се разпределя за период приблизително от 24.2 години, до момента в който през третото тримесечие на 2023 година среднопретегленият матуритет на отпуснатите в границите на интервала заеми се усилва до 25 години.

Според банкерите обаче по-дългият матуритет покачва вероятността от деянията на лихвен риск и загуби от несъблюдение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР