Българската музика трябва да има гарантирано място в ефира на

...
Българската музика трябва да има гарантирано място в ефира на
Коментари Харесай

ВМРО: Българската музика трябва да има гарантирано място в родния ефир

Българската музика би трябвало да има обезпечено място в ефира на България.  Тази позиция депутатът от Вътрешна македонска революционна организация в ПГ „ Обединени патриоти “ Александър Сиди изрази по време на постоянното съвещание на Комисията по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите към 44-ото Народно заседание.

На свое постоянно съвещание през вчерашния ден Комисията прегледа петиция на „ Сдружение на самостоятелни създатели, музиканти и продуценти “ по отношение на законодателни начинания, свързани с гарантиране на минимално време за лъчение на българска музика по радиостанциите и малките екрани в страната. Пред депутатите вносителите изнесоха данни, от които излиза наяве, че българската музика в медиите у нас заема едвам 2-3 % от общото ефирно време. Ето за какво те желаеха да бъде въведена квота, която да подсигурява наличието на българска музика в родните радиа и малките екрани.

Заместник-председателят на комисията Александър Сиди в своето изявление застъпи тезата, че Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация постоянно са били за поддръжка на българските създатели и изрази мнение, че поддържат по принцип концепцията за отбрана на родните музиканти и могат да бъдат основатели на промени в тази посока или да поддържат положителни законодателни промени на други политически партии.

Според Вътрешна македонска революционна организация не е обикновено във всички околни страни по радиостанциите да звучи локална музика, а в България голямата част от музиката да е на британски. Нима останалите страни към нас са по-малко пазарни и отворени, пита Александър Сиди.

Той припомня, че поддръжката за локална културна продукция е реалност в доста страни от Европейския съюз и това не е форма на национализъм, а на опазване на идентичността и културното разнообразие, което е полезност в Европейски Съюз.

Ние, Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, припомняме, че в своята 125-годишна история Организацията постоянно се е борила за опазване на културата и традициите на народа ни. Ценностите, моралът, културната еднаквост и езикът ни са ни запазили като народ през петвековното турско иго. Днес живеем във времена на хибридни войни и последователно всестранно усвояване на нацията. Ако въвеждането на квота за българска музика в българския ефир значи стъпка против тази асимилация, то ние заставаме зад родните реализатори.

Ние в този случай няма да създадем изключение и ще подкрепим всички положителни начинания, с които българските реализатори ще получат поддръжка от страната. Искаме обаче да подчертаем, че това би трябвало да бъде направено без да се трансформира конкурентният пазар на медиите в България.

Позицията ни е, че може да се откри бързо и съответно управническо решение на справедливите претенции на българските музикални дейци и поддръжката на българската музика. Ето за какво ние ще работим интензивно това да стане факт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР