Българската музика до голяма степен промени моя живот и моето

...
Българската музика до голяма степен промени моя живот и моето
Коментари Харесай

Лиса Джерард: Българската музика до голяма степен промени моя живот и виждане за нещата


Българската музика значително промени моя живот и моето виждане за нещата. Това съобщи на конференция в София световноизвестната изпълнителка и композитор Лиса Джерард, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Певицата е в България за взаимния ѝ концерт с маестро Йордан Камджалов и неговия GENESIS Orchestra на 14 март 2018г. в Зала 1 на НДК.

„ Кулминация в тишината “ – по този начин дефинира „ Симфония на скръбните песни “ визионерът Йордан Камджалов. Макар извънредно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е неповторима комбинация със своите три мудни и извънредно въздействащи елементи. „ Ленто-ленто-ленто “, обяснено на музикален език, такава е формулата на неповторимата симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира, в осъществяване на българския интернационален оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Лиса Джерард.

Не съм избрала аз тази неповторима творба, в противен случай Йордан я избра. Миналата година след концерта с „ Мистерията на българските гласове “ се срещнах с маестро Йордан Камджалов, поговорихме и той предложи да създадем „ Симфония на скръбните песни “. Казах, че за мен ще бъде огромно наслаждение. След това, обаче си помислих, че повече няма да чуя нищо от него. Въпреки това нашето партньорство се разрасна и започнахме да работим дружно, описа Джерард.

Тя описа, че си спомня, че до момента в който е била дете, си играла с радиото на татко си и това било доста прочувствено преживяване за нея. „ Растях обградена от келтски, гръцки, турски и италиански песни. Чувах доста екзотични езици през детството си “, разяснява певицата.

Лица Джерард е безапелационна, че музиката е доста значима за образуване на характера на децата. „ Тя основава доста повече мемоари в сравнение с четенето, да вземем за пример. Ако желаете да създадете мемоари на децата-пейте им. Спомням си, когато щерка ми беше дребна, пътувахме в кола и слушахме Моцарт и тя тогава ме попита тази музика от кой филм е. Осъзнах, че по някакъв метод би трябвало да обогатя нейното знание за музиката “, спомня си Лиса.

Тя призна,че българската музика значително трансформира нейния живот и виждане за нещата. „ За първи път чух „ Мистерията на българските гласове “, когато бях към 20-годишна. Получих безвъзмездни билети да посетя техен концерт в Лондон. Тогава имаше протести в Лондон, времената бяха доста тежки. Когато отидох на концерта той ми подейства доста прочувствено, тъй като това беше магия, наслада, хубост и позитивност. Тези дами, които стояха на сцената, като червени триъгълници, усмихнати, техните гласове в действителност променяха света “, уточни Джерард.

Тя дефинира това прекарване като обновяване и освобождение. „ Опитах се да ги копирам, да пея като тях и осъзнах, че този метод на пеене е в действителност въздействащ и води до сълзи измежду аудиторията. Много години по-късно се върнах към тази българска музика и тя ми даде чувство за пътешестване, чувство, че лодката ми се намира в вярната река. Този тип музика в действителност вдъхва живот на всеки в залата, дава му светлина и вяра “, безапелационна е изпълнителката.

Джерард разяснява, че, когато построява взаимоотношението си с песните усеща, че те са нещо като молебствия. „ Части от музиката вдъхват нов живот, храброст, кураж и оказват помощ за превъзмогване на скръбта. Скръбта е доста значима от живота. Всички страсти са значими за развиването на индивида. Тази музика е доста присъща и оказва помощ за възобновяване на страстите “, акцентира певицата.

От своя страна маестро Йордан Камджалов съобщи, че за него Лиса е безспорен феномен. Започнах да я чувам преди 23 години и тя повлия на живота ми може би както никой до момента. Очаквам безспорна магия и надминаване на всичко, което до момента съм правил, добави маестрото.

Лиза Джерард е изтъкната австралийска певица и композитор на кино музика, известна с дълбокия си контраалт. През дългогодишната си музикална кариера, която стартира през далечната 1981 година, Лиза Джерард е взела участие в редица взаимни планове, измежду които е и работата ѝ с Брандан Пери в австралийското даркуейв дуо Dead Can Dance, което ѝ носи международна популярност. През 2000 година тя печели Златен глобус за музиката, която основава дружно с Ханс Цимер за кино лентата „ Гладиатор “ на Ридли Скот. Освен че пее в някои от песните, Лиза също по този начин свири на характерни принадлежности като да вземем за пример янгкин (китайски ударен дулцимер).

Международният български Genesis Orchestra е център на Концептуална Културна Платформа на диригента Йордан Камджалов. Той сплотява потвърдени български реализатори от разнообразни краища на света, водени от своя професионализъм, опит и гений, с цел да дадат нови измерения и да подкрепят развиването на културния ландшафт у нас. Genesis Orchestra е нов български културен бранд от международна големина, обогатяващ трайно културната среда във и отвън България. Йордан Камджалов e артистичен шеф и основен диригент на Genеsis Orchestra. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР